FN-rapportör: Julian Assange riskerar att torteras i USA

publicerad 30 juli 2019
- av Alexander Almqvist

Skulle Wikileaks-journalisten Julian Assange utelämnas till USA riskerar han att utsättas för tortyr. Det slår Nils Melzer, FN:s särskilda rapportör om tortyr, fast i ett öppet brev.

I april arresterades Julian Assange av brittisk polis och fördes ut från den ecuadorianska ambassaden i London, där han hade suttit inlåst sedan 2012, på flykt från både brittiskt, svenskt och amerikanskt rättsväsende.

Tidigare har FN:s särskilda rapportör om tortyr, Nils Melzer, bedömt att säkerhetspersonalens behandling av Assange inne på Ecuadors ambassad, ihop med den smutskastningskampanj med våldtäktsanklagelser, utgjorde ”psykisk tortyr”.

Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han, utöver att dömas till döden, att utsättas för ”tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”. Detta slår han fast i ett brev som skickats till Storbritanniens, Ecuadors och USA:s regeringar.

Jag är allvarligt bekymrad över att amerikanska myndigheter har för avsikt att statuera ett ’exempel’ av Assange för att straffa honom personligen, men också för att avskräcka andra som kan frestas att delta i liknande aktiviteter som Wikileaks eller Assange. Jag fruktar därför att Assange, oavsett hans personliga straffrättsliga skyldighet och oavsett om han i själva verket har begått eller bidragit till brott, kommer att ställas inför alltför omfattande åtal och utsättas för alltför allvarliga straffrättsliga sanktioner”, skriver Nils Melzer i brevet.

Skulle Assange komma att bli föremål för svenskt rättsväsende uppmanar Melzer i brevet den svenska regeringen att inte lämna ut Assange till USA.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.