Fallet Assange & Wikileaks

FN-rapportör: Julian Assange riskerar att torteras i USA

Skulle Wikileaks-journalisten Julian Assange utelämnas till USA riskerar han att utsättas för tortyr. Det slår Nils Melzer, FN:s särskilda rapportör om tortyr, fast i ett öppet brev.

I april arresterades Julian Assange av brittisk polis och fördes ut från den ecuadorianska ambassaden i London, där han hade suttit inlåst sedan 2012, på flykt från både brittiskt, svenskt och amerikanskt rättsväsende.
Tidigare har FN:s särskilda rapportör om tortyr, Nils Melzer, bedömt att säkerhetspersonalens behandling av Assange inne på Ecuadors ambassad, ihop med den smutskastningskampanj med våldtäktsanklagelser, utgjorde “psykisk tortyr”.

Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han, utöver att dömas till döden, att utsättas för “tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”. Detta slår han fast i ett brev som skickats till Storbritanniens, Ecuadors och USA:s regeringar.

Jag är allvarligt bekymrad över att amerikanska myndigheter har för avsikt att statuera ett ‘exempel’ av Assange för att straffa honom personligen, men också för att avskräcka andra som kan frestas att delta i liknande aktiviteter som Wikileaks eller Assange. Jag fruktar därför att Assange, oavsett hans personliga straffrättsliga skyldighet och oavsett om han i själva verket har begått eller bidragit till brott, kommer att ställas inför alltför omfattande åtal och utsättas för alltför allvarliga straffrättsliga sanktioner“, skriver Nils Melzer i brevet.

Skulle Assange komma att bli föremål för svenskt rättsväsende uppmanar Melzer i brevet den svenska regeringen att inte lämna ut Assange till USA.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!