Utrikes

65 läkare i öppet brev: Assange kan dö i fängelset

Under måndagen publicerade mer än 65 läkare ett öppet brev till brittiska myndigheter där de kräver att Assange flyttas från högsäkerhetsfängelset till ett universitetssjukhus för att få adekvat vård. Om så inte sker menar man att Julian Assange riskerar att dö i fängelset.

I brevet uttrycker läkarna sin oro för Assanges försämrade hälsotillstånd och det faktum att han sitter isolerad och i sina brev visat tecken på grov psykisk ohälsa. Läkarnas bedömning baseras på ögonvittnesberättelser om hur Assange såg ut och framstod i domstolen för en månad sedan och en rapport som i början av november utfärdades av FN-medarbetare.
Vi skriver detta öppna brev, som läkare, för att uttrycka vår allvarliga oro för den fysiska och psykiska hälsan hos Julian Assange. Herr Assange behöver akut medicinsk bedömning av både hans fysiska och psykologiska hälsotillstånd”, står det bland annat i brevet.

Vidare förklarar läkarna att Assange måste få behandling snarast och att den medicinska situationen är brådskande samt att att det inte finns någon tid att förlora.

Julian Assange är fortfarande under hot om att USA ska få honom utlämnad från Storbritannien där han idag sitter fängslad. Där riskerar han att dömas till 175 års fängelse för spioneri efter att WikiLeaks för nio år sedan publicerade hemligstämplade militära dokument om USA:s krig i Afghanistan och Irak som omfattade allvarliga krigsförbrytelser.

När Assange stod inför domstolen i oktober framstod han enligt närvarande som förvirrad och fysiskt svag. Han ska därtill ha haft minnessvårigheter och allmänt haft svårt att ta in vad som pågick i domstolen.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!