65 läkare i öppet brev: Assange kan dö i fängelset

publicerad 28 november 2019
- av Isac Boman

Under måndagen publicerade mer än 65 läkare ett öppet brev till brittiska myndigheter där de kräver att Assange flyttas från högsäkerhetsfängelset till ett universitetssjukhus för att få adekvat vård. Om så inte sker menar man att Julian Assange riskerar att dö i fängelset.

I brevet uttrycker läkarna sin oro för Assanges försämrade hälsotillstånd och det faktum att han sitter isolerad och i sina brev visat tecken på grov psykisk ohälsa. Läkarnas bedömning baseras på ögonvittnesberättelser om hur Assange såg ut och framstod i domstolen för en månad sedan och en rapport som i början av november utfärdades av FN-medarbetare.

Vi skriver detta öppna brev, som läkare, för att uttrycka vår allvarliga oro för den fysiska och psykiska hälsan hos Julian Assange. Herr Assange behöver akut medicinsk bedömning av både hans fysiska och psykologiska hälsotillstånd”, står det bland annat i brevet.

Vidare förklarar läkarna att Assange måste få behandling snarast och att den medicinska situationen är brådskande samt att att det inte finns någon tid att förlora.

Julian Assange är fortfarande under hot om att USA ska få honom utlämnad från Storbritannien där han idag sitter fängslad. Där riskerar han att dömas till 175 års fängelse för spioneri efter att WikiLeaks för nio år sedan publicerade hemligstämplade militära dokument om USA:s krig i Afghanistan och Irak som omfattade allvarliga krigsförbrytelser.

När Assange stod inför domstolen i oktober framstod han enligt närvarande som förvirrad och fysiskt svag. Han ska därtill ha haft minnessvårigheter och allmänt haft svårt att ta in vad som pågick i domstolen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.