Här jublar barnen när masktvånget upphör

Coronarepressionen

publicerad 15 februari 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt experter orsakar masker syrebrist i hjärnan, men trots detta har flera länder implementerat masktvång även för skolbarn.

I delstaten Nevada firade barnen förra veckan att repressionen äntligen var över. Samtidigt förlänger flera stater kraven på att bära mask i skolan, vilket har fått föräldrar att protestera.

Sedan coronarepressionens start har kirurgiska masker blivit en del av tillvaron för de flesta människor i världen. Många länder har tvingat sina invånare att bära dessa masker genom att införa lagar och böter för de som inte täcker sina ansikten.

I Clark County School District, som innefattar Las Vegas, togs dock masktvånget bort för eleverna under förra veckan. Där har barnen tvingats använda mask sedan skolstarten i augusti förra året och innan dess hade man hemundervisning. En lärare filmade sin klass när hon berättade att de inte skulle behöva bära mask för att komma till skolan längre, rapporterar Daily Mail.

Från och med i morgon behöver ni inte längre bära masker, sade hon.

Svaret hon fick var glädjetjut och jubel. En pojke blev så exalterad att han nästan kastade ut en stol genom fönstret, berättar läraren.

Även Connecticut, New Jersey, Delaware och Massachusetts meddelade under förra veckan att man kommer att slopa maskkraven för skolor. Däremot har fortfarande några delstater valt att förlänga maskkraven i skolorna, samtidigt som man tagit bort det i andra sammanhang. Under fredagen samlades hundratals föräldrar utanför City Hall i New York City för att kräva att man återkallar maskkraven för barnen. Även i andra delstater har man valt att protestera mot de fortsatt hårda restriktionerna.

President Joe Biden menar själv att han funderar på att ta bort kravet på masker i skolor, men säger att han tror att det är för tidigt.

Jag tror att det förmodligen är för tidigt, men det är, du vet, det är ett tufft beslut, sade han under förra veckan.

Experternas varningar: Kan orsaka hjärnskador

Från coronakrisens start har experter samtidigt varnat både för att masker inte har någon större verkan mot den så kallade pandemin, men också att det kan vara direkt hälsofarligt att använda dem.

I en studie från början av 2021 menade forskare att det fanns en stor mängd nanofibrer och mikropartiklar i den inre delen av ansiktsmasken som användaren kan andas in, vilket i sin tur kan orsaka hälsomässiga komplikationer och sjukdomar.

Det finns även rapporter som menar att maskerna orsakar syrebrist och att detta kan vara speciellt farligt för barn som fortfarande utvecklas.

Den tyska neurologen Dr Margarite Griesz-Brisson varnade tidigt under coronakrisen för att syrebristen av maskerna är så allvarlig vid långvarigt bruk att de kan orsaka hjärnskador. Hon menade att det därför var extra viktigt att maskerna inte användes av barn.

I Sverige har man varit hyfsat förskonade från tvånget där man endast rekommenderat att bära dem i vissa fall. Trots det sade 22 procent av svenskarna i mars förra året att man alltid eller ofta bar mask.

I USA har barn dock varit speciellt utsatta för alla typer av restriktioner och så sent som i somras uppmanade man föräldrar och förskolepersonal att tvinga barn så unga som två år att bära mask. Även i Sverige har man försökt pressa föräldrar genom att exempelvis Moderaterna och Centerpartiet drivit på för gratis munskydd i skolorna, något som Malmö kommun tillämpade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!