Nu är det definitivt: Djokovic får inte spela i Australian Open

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 17 januari 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots att Novak Djokovic släpptes fri från karantänen i Australien i förra veckan har nu den federala domstolen kommit till ett slutgiltigt beslut angående stjärnans visum. Han får inte stanna i landet och därmed inte heller möjlighet att försvara sin Grand Slam-titel i Australian Open.

Det var i förra veckan som tennisstjärnan släpptes fri från karantänen där han suttit efter att australienska myndigheter nekat honom att komma in i landet för att spela i Australian Open. Djokovic nekades inträde och blev fråntagen sitt visum eftersom han inte kunde bevisa sina medicinska undantag från covidvaccinet, han beslöt tillsammans med sina advokater att skicka in en stämningsansökan mot beslutet.

Domstolen beslutade att Djokovic kunde släppas fri från karantänen eftersom man ansåg att han inte fått tillräcklig information om annulleringen av visumet eller tillräckligt med tid av regeringen att förbereda rätt dokumentation.

Under fredagen meddelade dock den australiensiska regimens migrationsminister Alexis Hawke att han ansåg att beslutet var felaktigt och att han personligen åter skulle dra in världsettans visum, något som Nya Dagbladet rapporterat om. Hawke menade att det låg i ”allmänhetens bästa intresse att göra så”.

Djokovic överklagade migrationsministerns beslut men under söndagen meddelade den federala domstolen att beslutet att dra in visumet står fast.

Beslutet var enhälligt mellan tre domare och Djokovic måste därmed lämna landet omedelbart , rapporterar ABC Australia.

Detta innebär att den serbiske stjärnan inte kommer att få delta i tennisturneringen vid Australian Open och det finns en risk att han dessutom får ett treårigt inreseförbud till Australien.

Djokovic säger att han är ”extremt besviken”, men att han respekterar beslutet.

Jag är obekväm med det fokus som varit under de senaste veckorna och hoppas nu att vi kan fokusera på idrotten och turneringen som jag älskar. Jag önskar spelare, turneringen, arrangörer och supportrar allt det bästa”, säger Djokovic i uttalandet.

Han får även stöd från flera av sina medspelare, bland annat har Serena Williams coach Patrick Mouratoglou skrivit att den stora förloraren i det här är tennisturneringen i sig.

 

Serbiens premiärminister Ana Brnabic anser att det är “otroligt” att man kan komma fram till två olika domstolsbeslut inom loppet av några dagar samtidigt som Djokovic utsattes för elva dagars “fysisk och psykologisk misshandel”.

Vi ska komma förbi detta tillsammans och stötta honom i dessa svåra stunder, sade Brnabic till lokala medier enligt The Sunday Morning Herald.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!