Australiens regering utvisar Novak Djokovic

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 14 januari 2022
- av Isac Boman
Novak Djokovic ser nu ut att tvingas lämna Australien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att en domstol i Melbourne godkänt Novak Djokovics visum griper nu istället Australiens migrationsminister Alex Hawke in för att utvisa tennisstjärnan från Australien inför Grand Slam-turneringen Australian Open.

Inför Australian Open som börjar på måndag har både jurister och politiker varit fullt sysselsatta i frågan om huruvida Djokovic ska få delta i turneringen eller inte.

Efter ett långt förhör av gränspolisen nekades Djokovic inledningsvis inträde till landet och sattes istället i isolering på ett “karantänshotell” i Melbourne väntan på vidare beslut. Efter ett domstolsbeslut i måndags fick han sedermera tillbaka det visum som gränspolisen drog in, och lottades in i turneringen.

Nu pekar dock det mesta på att storfavoriten och världsettan Novak Djokovic trots allt inte får möjlighet att försvara sin titel. Detta efter att den australiensiska regimens migrationsminister Alexis Hawke meddelar att han nu personligen ingriper för att Djokovic ska fråntas sitt visum.

I dag använde jag min makt enligt paragraf 133C(3) av migrationslagen för att dra tillbaka Mr Novak Djokovics visum med hänsyn till hälsa och andra bra anledningar. Skälet är att det ligger i allmänhetens bästa intresse att göra så,” skriver Hawke i ett pressmeddelande.

Ministerbeslutet kan fortfarande överklagas, men det är troligt att den serbiske stjärnan tvingas lämna landet och därtill möjligt att han dessutom får ett treårigt inreseförbud till Australien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!