Djokovic blir frisläppt – kan få spela i Australian Open

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 10 januari 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter stämningsansökan mot australienska myndigheter har nu en domstol beslutat att Djokovic blir frisläppt från sin karantän. Troligen kan stjärnan nu spela i Australian Open, men det finns ännu en fortsatt risk att han utvisas.

Det var under förra veckan som tennisspelaren Novak Djokovic nekades inträde i Australien där han skulle spela i Grand Slam-turneringen vid Australian Open i delstaten Victoria. Delstaten har en hård medicinsk apartheid med krav på covidvaccinering även för professionella idrottare, och Djokovic hade fått beviljat att resa in i landet med ett medicinskt undantag från vaccinkravet.

Väl i landet stoppades dock tennisstjärnan och fick sitt visum indraget på grund av att han inte kunde bevisa sitt medicinska undantag. Han blev fråntagen sitt pass och har suttit i karantän sedan dess på ett så kallat asylhotell.

Australiens myndigheter ville utvisa Djokovic, men han stod på sig och tillsammans med sina advokater skickade de in en stämningsansökan mot beslutet. Även Serbiens president gick in och försvarade Djokovic och menade att Australien behandlade stjärnan inhumant, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Djokovics advokater hävdade att man drog in visumet på felaktiga grunder.

Förhandlingarna avslutades idag och domstolen har nu beslutat att släppa Djokovic fri från karantän. Domaren menar att stjärnan inte fått tillräcklig information om annulleringen av visumet eller tillräckligt med tid av regeringen att förbereda rätt dokumentation.

Dock innebär detta inte per automatik att han får spela i Australian Open eller att han inte kommer att utvisas, eftersom Australiens immigrationsminister har befogenhet att återigen dra in stjärnans visum.

Australian Open startar den 17 januari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!