Ett omvälvande år för världen – och för NyD

2020 kom inte bara att bli coronakrisens år, utan även något av Nya Dagbladets definitiva genombrott. Trots dessa exceptionellt utmanande tider träder redaktionen nu med tillförsikt in på sitt tionde verksamhetsår, bättre rustad än någonsin.

publicerad 3 januari 2021

2020 har varit ett minst sagt omvälvande år. I omvärlden har de globala strålkastarna under året som bekant riktats bort från Greta Thunberg och klimatrörelsen framförallt till coronakrisen, den våldsbejakande BLM-rörelsens framfart och det dramatiska presidentvalet i USA.

För Nya Dagbladets del har vi tagit enorma kliv framåt och vuxit i rekordfart både vad gäller läsare och inflytande på debatten i stort. Under 2020 har vi fått tydliga kvittenser på att tidningen haft flera viktiga genombrott, och även om vi konstant känner en frustration över knapphändiga resurser upplever vi ökad vind i seglen med nya läsare, växande redaktionell kapacitet och bättre ekonomi. I en allt mer totalitär omvärld tar vi samtidigt ingenting för givet, och vi är väl medvetna om att våra framgångar även medför ökade risker för hårda angrepp och fulknep från korrupta makthavare.

Journalistiskt har 2020 varit ett särskilt utmanande år, där tidningen de facto gått i bräschen i Sverige när det gäller bevakningen av coronakrisen.

Under krisens inledning lades bland annat stort fokus på att uppmärksamma läsarna på olika sätt de kunnat förbereda sig för en eskalerande pandemi – något som bland annat mynnade ut i att det statliga finländska mediehuset YLE, förutsägbart nog i en negativ kontext, i en påkostad artikel pekade ut NyD som en av ett fåtal aktörer som vid sidan av hydroxiklorokin-baserade läkemedel även uppmärksammat kolloidalt silver som ett av de potentiella botemedel som motarbetats av det mediala och medicinska etablissemanget till förmån för det enfaldiga fokus som lagts på ett helt nytt och högst osäkert vaccin.

Under årets lopp har NyD systematiskt blottlagt förehavanden från centrala aktörer i coronakrisen med ultraglobalister som World Economic Forums Klaus Schwab och den mäktiga vaccinlobbyn med Bill Gates i spetsen. Bland mycket annat granskade vi den beryktade övningen Event 201 där dessa tidigare nämnda och andra makthavare simulerade en coronapandemi, flera månader före de första rapporterna om virusutbrottet i Wuhan, Kina.

Efterhand som bilden av ett hisnande bedrägeri blivit klar har vår journalistiska integritet liksom andra redaktioner satts på eldprov. Det kan verka som en självklarhet att fortgående anpassa och uppdatera bevakningen utgående från rådande kunskapsläge, men det har visat sig lättare sagt än gjort även för redaktioner i det mer oberoende medielandskapet att revidera sina narrativ när nya kontroversiella fakta framkommit om den ohederlighet som genomsyrat coronakrisen och hur denna framställts av makthavare inom media och politik världen över.

I augusti slog neokonservativa Svenska Dagbladets ledarskribent och Nato-lobbyist Henrik Sundbom på stora trumman när infrastrukturminister Thomas Eneroth som första svenska minister deltog på Nya Dagbladets debattsida och bemötte folklig kritik mot regeringens linje för vattenskotrar. Den dråpliga reaktionen från SvD:s sida är ett kvitto på att NyD Debatt tagit nya kliv vad gäller relevans för och inverkan på debatten i Sverige, men också att de söndervittrande men fortfarande resursstarka mediehusen blir allt mer paranoida över den oönskade konkurrensen man möter från nya oberoende utmanare.

Under upploppet av året hamnade NyD åter i fokus efter att ha nekats ta del av det nya statliga mediestödet, med den bisarra motiveringen att tidningen delvis är beroende av ideella resurser och därmed “inte kan anses ha behov av ekonomiskt stöd”. Beslutet från mediestödsnämndens sida kommer inte som någon större överraskning och bekräftar endast sådant vi och andra fria medieaktörer sedan tidigare känt till – att fördelningen av offentliga medel sker enligt en ytterst godtycklig och rättsosäker praxis, samt att seriösa utmanare i det nya medielandskapet måste bygga sin verksamhet på stadiga egna ben för att kunna förbli oberoende och långsiktigt hållbara.

Strålkastarljusen riktades sedan om möjligt i ännu högre grad mot tidningen i slutet av året efter det stora avslöjandet av det ljusskygga nätverket kring den ökända profilen Tor Paulsson och föreningen “Education4Future” som bland annat stått bakom den alternativa bok- och mediamässan. Publiceringen var obekväm och resulterade i kraftiga reaktioner, men var samtidigt absolut nödvändig för tidningens integritet i synnerhet och enligt vår bestämda uppfattning även för det nya framväxande medielandskapets långsiktiga hållbarhet i allmänhet. När ett nytt kulturlandskap växer fram och aspirerar på att efterträda det gamla blir det också allt viktigare att även detta granskas i sina grundvalar.

Inför det nya året står Morgondagens Dagstidning bättre rustad än någonsin. I bakgrunden har vi bland annat utvecklat våra redaktionslokaler till en helt ny nivå och flera redaktionella nyheter är på gång att lanseras för våra läsare. Trots dessa dramatiska och allvarliga tider ser vi med tillförsikt fram emot 2021, och vi vill önska er läsare fortsatt välkomna med på resan mot mer sanningssökande, granskning av korrupta makthavare och fler avslöjanden av bedrägerier.

 

Isac Boman, nyhetschef

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!