Insändare

”Körkort för vattenskoter löser inga problem”

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på förarbevis till vattenskoter. Tänk om det vore så enkelt att lösa alla problem med ett körkort, skriver Boo Nilsson som menar att det är en grov felprioritering.

publicerad 23 juli 2020

Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som vill ha krav på körkort för vattenskoter och därför ger Transportstyrelsen till uppdrag att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.

Tänk om det var så enkelt, att ett körkort eller ett förarbevis skulle lösa alla problem och dessutom medverka till att ett fordon framförs enligt gällande regler.

Tanken kan tyckas god om ett körkort eller förarbevis för vattenskoter skulle bidra till vanligt sjövett och sunt förnuft.

Men varför nu denna tanke, när vardagstrafiken på land ser ut som den gör! Trots att alla bil- och mc-förare har utbildning och giltigt körkort, håller inte alla fastställd hastighet eller avstånd till framförvarande fordon, en del glömmer eller negligerar att göra tecken under färd, stannar inte vid stopptecken eller felparkerar bilen så att räddningsfordon inte kan rycka ut vid drunkning etcetera.

Det finns en del som totalt negligerar alla trafikregler, trots innehav av körkort, så varför skulle nu ett körkort för vattenskoter, lösa problem till sjöss, när körkort inte löser problem i vägtrafiken.

I dagsläget finns i Sverige en Vattenskoterförordningen som bland annat reglera var det är tillåtet att framföra en vattenskoter. Denna har Polisen och Kustbevakningen valt att inte tillämpa, då förordningen strider mot EU-lag, som står över svensk lag. Det gör att det går att bryta mot förordningen utan att det får några konsekvenser.

Lämpligt hade varit om infrastrukturminister Tomas Eneroth först såg till så befintlig den vattenskoterförordningen kan tillämpas och kanske också revidera denna, innan det krävs förarbevis eller körkort för vattenskoter.

Nej, Tomas Eneroth, satsa denna vattenskoterutbildning i stället på en kompletterande vidareutbildning till alla Sveriges trafikanter, såsom bilförare (kanske vart femte till tionde år), mc- och mopedförare, cyklister och gångtrafikanter i stället för krav på körkort för vattenskoter. Det hade förmodligen gjort större nytta i vårt dagliga liv.

Kan heller inte tänka mig att där skulle finnas resurser för kontroll av bestämmelser eller körkort på sjön, när de inte finns tillräckliga resurser för att övervaka vägtrafiken.

Vid 15 års ålder går det i Sverige att ta AM-körkort, för moped klass I (kallas ibland EU-moped) som också innefattar behörighet för framförande av en så kallad ”mopedbil”. Utbildningen genomförs med en tvåhjulig moped och eleven får ingen körträning med ett fyrhjuligt fordon, inte heller lära hur en ”mopedbil” ska köras eller till exempel placeras i vägens körfält. En sådan utbildning främjar definitivt inte trafiksäkerhet.

I Sverige finns lite över 13 000 registrerade mopedbilar och med dessa inträffar runt 60 olyckor per år, som leder till personskador. Hade kanske varit en fördel att satsa på rätt utbildning för dessa mopedbilstrafikanter före ett införande av vattenskoter-körkort.

 

Boo Nilsson
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.