MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Facebook förbjuder all information om att vaccin är farliga

Nätcensuren

publicerad 9 februari 2021
- av Markus Andersson
Mark Zuckerberg vill kväsa fri information om vacciner på sin plattform.

Facebook fortsätter att ta censuren till nya nivåer. I ett blogginlägg meddelar man nu att användare kan komma att stängas av från plattformen om de överhuvudtaget nämner att coronavaccin eller andra vaccin kan vara farliga eller ineffektiva.

Tidigare har så kallade ”falska påståenden” om coronavaccin varit förbjudna på plattformen, men nu väljer den sociala mediejätten att gå till ännu hårdare attack mot dem som inte följer det officiella narrativet.

Användare riskerar att bannlysas från Facebook om man ifrågasätter vaccinets effektivitet, om man hävdar att vaccinet är farligare än sjukdomen, om man för fram att coronaviruset kan ha skapats av människor, eller om man i övrigt lyfter fram information som tyder på att vaccin är giftiga, farliga eller kan orsaka autism.

Noterbart är att det nya regelverket, som i princip omöjliggör vaccinskepticism, gäller vaccin i allmänhet och inte bara coronavaccinet. De nya reglerna kommer att gälla på både Facebook och Instagram.

Vi kommer att börja tillämpa denna policy omedelbart med särskilt fokus på sidor, grupper och användarkonton som bryter mot dessa regler, och vi kommer att fortsätta att utöka vår regeltillämpning under de nästkommande veckorna. Grupper, sidor och konton på Facebook och Instagram som upprepade gånger sprider dessa avfärdade påståenden kan tas bort helt“, skriver Facebook.

Facebooks nya regelverk följer bland annat på de många rapporter om allvarliga vaccinskador och dödsfall som rapporterats om i fria medier efter de inledande massvaccinationskampanjerna. De senaste dagarna har även rapporter förekommit om att Astra Zenecas coronavaccin är nästan helt verkningslöst mot den sydafrikanska varianten av coronaviruset och att det är oklart om vaccinet som redan köpts in av ett stort flertal länder överhuvudtaget kommer att kunna skydda äldre och andra personer i riskgrupper.

Det faktum att det nu blir helt förbjudet att hävda att viruset skulle ha skapats av människor är också mycket anmärkningsvärt, särskilt eftersom Världshälsoorganisationen själva gått ut med att det är en möjlighet som man aktivt kommer att undersöka. I många andra fall har Facebook hållit linjen att endast WHO:s hållning är den acceptabla medan allt annat material raderas – bland annat när det gällde kampanjen för att undanhålla information om hydroxiklorokinbaserade botemedel från allmänheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend