Debatt

”Det finns all anledning till oro”

Coronavirusets spridning

Skillnaden mellan vanliga influensavirus och coronavirus är betydande och det finns all anledning att förbereda sig såväl mentalt som fysiskt för ett samhällsomvälvande virusutbrott, skriver infektionsforskaren Michael Zazzio. Han berör också frågan om vilka aktörer som kan tjäna ekonomiskt på krisen och är transparent med att hans företag Ion Silver tillhör dessa.

publicerad 12 mars 2020
Coronaviruset kan ge livshotande skador på andningsorgan och njurar och är inte jämförbart med vanlig säsongsinfluensa understryker infektionsforskaren Michael Zazzio.

Många är de som helt utan medicinsk kunskap ger sig in i coronavirusdebatten och i sina försök att bilda opinion tycker till om både det ena och det andra. Med stöd av inte alltför väl underbyggda argument har ganska många på ett fantasifullt sätt lagt fram påståenden om att coronaviruset ju i alla fall inte kommer att skörda så särskilt många liv, i synnerhet inte i jämförelse med en vanlig säsongsinfluensa som tar livet av i genomsnitt 1 promille av de smittade.

Nu är det emellertid så att det finns betydande skillnader mellan sådana influensavirus och coronavirus som smittar människor. Normalt sett leder influensavirus till döden för en promille av dem som smittas, och det är omkring 10 procent i en population som smittas vid sådana epidemier. I Sverige tar en säsongsinfluensa livet av ungefär 1 000 personer.

Det coronavirus som just nu sprids i Sverige och den övriga världen kan komma att smitta så pass många som 80 procent av befolkningen. Dödligheten ligger enligt vissa vetenskapliga studier på 3,4 procent bland dem som smittas. I Sverige innebär det ungefär 8 miljoner smittade och i sådana fall 280 000 avlidna om smittan nu blir så pass utbredd som jag har antagit i det här räkneexemplet. Risken för att det verkligen blir på det sättet är i nuläget överhängande, och redan för några veckor sedan påpekade jag i en intervju att det inte längre gick att stoppa smittspridningen samt att det bara var en tidsfråga innan smittan spreds ohejdat i hela landet.


Annonser:


De enligt denna kalkyl 280 000 avlidna är resultatet av vetenskapligt baserade siffror som har stoppats in i en enkel matematisk formel. Resultatet är inte på något sätt häpnadsväckande för dem som kan räkna. Förståelsen för en sådan drastisk händelseutveckling med avseende på coronavirussmittan kan dock bara förstås av dem som har studerat och arbetat med infektionsmedicin. Det krävs både erfarenhet och kunskap för att kunna förutse en smittspridning av den här omfattningen.

Den svenska regeringen har kapitalt misslyckats med sitt uppdrag att informera befolkningen om vad som håller på att ske. Folkhälsomyndighetens generaldirektör trodde att det som mest skulle komma att bli 10 000 – 15 000 smittade i Sverige. Samtidigt spådde de norska myndigheterna att det i Norge skulle komma att bli över en miljon smittade, och den danska regeringen förutspådde att nästan en miljon danskar skulle komma att insjukna. Den svenska regeringen och de svenska myndigheterna förefaller alltså inte vara så särskilt realistiska.

Den svenska regeringen och de svenska myndigheterna förefaller alltså inte vara så särskilt realistiska.

Storbritanniens hälso- och sjukvårdsminister förefaller dock vara en myndighetsutövare som är mycket realistisk och handlingskraftig. I ett offentligt tal sade han att myndigheterna i landet nu planerade för det värsta tänkbara scenariot, det vill säga att 80 procent av befolkningen skulle kunna komma att insjukna. Min uppfattning är att han tar smittspridningen på största allvar, att han är realistisk samt att hans agerande är minst sagt adekvat.

De ovan redovisade siffrorna är baserade på att coronaviruset inte muterar. Det har viruset dock redan gjort, och varje muterad variant av viruset måste ses som en separat smitta. Den spanska sjukan som under åren 1918-1920 härjade över hela världen tog uppskattningsvis mellan 50 och 100 miljoner människors liv. Det var då 500 miljoner av jordens 1,6 miljarder människor som smittades. Spanska sjukan-viruset ledde alltså till döden för 10-20 procent av de smittade. Ett ännu värre virus var MERS som tog livet av var tredje individ som smittades.

De svenska myndigheterna har inte informerat det svenska folket om vilket scenario det är som vi står inför i det här landet. Det borde de informera om. Människor behöver tid på sig för att kunna förbereda sig såväl mentalt som fysiskt. Detta behov har regeringen, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsberedskap med flera myndigheter inte tillgodosett eller ens försökt att tillgodose. Den svenska skrönan ”vår beredskap är god” är riktigt malplacerad.

Människor behöver tid på sig för att kunna förbereda sig såväl mentalt som fysiskt.

En del skribenter på olika forum har yttrat att det finns människor som kommer att tjäna på coronavirusets framfart. Ja, så är det. De som tjänar på det hela är givetvis de som producerar, säljer och förmedlar munskydd, desinfektionsmedel, termometrar och liknande produkter. Företaget Ion Silver AB, vilket jag själv äger tillsammans med Anders Sultan, är Nordens absolut största producent av kolloidalt silver, en produkt som är ett vattendesinfektionsmedel och som avdödar virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter. Trots att vi under februari och mars månad i år har utökat vår produktionskapacitet, så att vi kan framställa mer än dubbelt så mycket kolloidalt silver som tidigare, har vi ändå svårt att nu hinna med att leverera de mängder kolloidalt silver som dagligen beställs.

Den nordiska marknaden slukar nu allt kolloidalt silver som vi producerar. Vi har dessutom fått stora beställningar från bortre Asien och Afrika. Coronakrisen har väckt en stor mängd människor som nu väljer att köpa medlet – rädsla är förmodligen den allra starkaste mänskliga drivkraften. Om man kan hantera rädslan och kanalisera sin energi till att läsa på ordentligt, så kan man skaffa sig enormt mycket kunskap om sådant som man tidigare inte hade en aning om.

 

 

Michael Zazzio


Om debattören

Michael Zazzio är legitimerad sjuksköterska och infektionsforskare. Han är också delägare i Ion Silver AB som är Nordens ledande producent av kolloidalt silver.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.