Storbritannien ignorerade uppgifter om labbläcka

Coronavirusets spridning

publicerad 7 maj 2024
- av Markus Andersson
Utrikesminister Dominic Raab ska ha varit måttligt intresserad av labb-teorin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I januari 2021 ska Storbritanniens dåvarande utrikesminister Dominic Raab ha tagit del av vad som påstås vara ”häpnadsväckande” bevis för att covid-19 ”med stor sannolikhet” läckt ut från ett kinesiskt laboratorium.

Raab och den brittiska regeringen ska dock ha ignorerat teorin om laboratorieläckage, delvis på grund av motstånd från regeringens egna forskare som istället stödde förklaringsmodellen att viruset spridits från djur till människor.

Brittiska The Telegraph rapporterar att företrädare för USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland sammanträdde, i januari 2021, för att diskutera virusets ursprung och sannolikheten att det läckt ut från ett kinesiskt labb. I samband med detta hävdade USA också att Kina dolt forskning relaterad just till coronavirus och militär aktivitet vid ett laboratorium i Wuhan.

Samma månad ringde USA:s dåvarande utrikesminister, Mike Pompeo, upp sin brittiske kollega Dominic Raab och ska för denne ha presenterat bevis som stödde teorin om labbläcka.

Två tjänstemän från Trump-administrationen menar att Raab och den brittiska regeringen valde att ignorera denna teori, samt även de hemligstämplade amerikanska underrättelserapporter som samlats in under början av coronakrisen.

– Vi såg flera uppgifter och tyckte uppriktigt sagt att de var häpnadsväckande. De pekade uppenbarligen på den höga sannolikheten för att detta verkligen var en laboratorieläcka, berättar en tidigare tjänsteman som arbetat med underrättelserna som låg till grund för en av rapporterna.

Genetisk modifiering

USA varnade för ”konsekvent undanhållande” från Kinas sida efter att viruset först upptäcktes och anklagade också kinesiska tjänstemän för ”grov korruption och oduglighet”.

I rapporterna hävdades bland annat att kinesisk militär arbetat vid Wuhans virologiska institut under åren före pandemin och man påstod vidare att forskare vid laboratoriet insjuknat kort innan viruset först registrerades i närheten.

Vidare rapporterades det att kinesiska forskare arbetat med genetisk modifiering av organismer (gain of function) vid institutet, vilket sedan lyfts fram som ett viktigt belägg för teorin om en laboratorieläcka.

“Radioaktiv politisk fråga”

Covid-19:s ursprung är än idag en omdebatterad fråga, där vissa myndigheter och forskare menar att det mest sannolika är att viruset skapats av människor och medvetet, eller av misstag, läckt ut och spridits till befolkningen – medan andra fortsatt håller fast vid att den mest troliga förklaringen är att viruset spreds genom interaktion mellan djur och människa.

Enligt de två intervjuade tjänstemännen betraktade Storbritanniens regering vid tidpunkten labbteorin som en ”radioaktiv amerikansk politisk fråga”, och var kritiska till hur den amerikanska debatten förts. Man ville inte heller delta i en USA-ledd utredning om virusets ursprung och potentiell labbläcka och ska även ha förhållit sig skeptiska till att dela med sig av sin egen forskning till amerikanerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!