WHO: Covid-19 inte längre “globalt hälsonödläge”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 8 maj 2023
- av Sofie Persson
WHO:s generaldirektör Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Världshälsoorganisationen meddelar att covid-19 inte längre är att klassa som ett “globalt hälsonödläge”. Däremot varnar man för att detta inte betyder att det inte längre finns ett hot och att situationen kan komma att ändras.

Under torsdagen hade WHO:s expertkommitté för krissituationer sitt senaste sammanträde om coronaviruset, något man haft ett antal gånger sedan “krisens” uppgång. Nu har den oberoende kommittén gett beskedet att covid-19 inte längre bör anses som ett internationellt hot mot människans hälsa.

WHO:s generaldirektör Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarade att han tagit till sig rådet från kommittén och att man därför kommer att avskriva coronaviruset som ett globalt hälsonödläge.

Det är därför med stor förhoppning som jag förklarar covid-19 avslutad som en nödsituation på global hälsoskyddsnivå, säger han under en pressträff.

Redan i oktober 2020 bekräftade WHO att dödligheten för covid-19 låg på liknande nivåer som en vanlig säsongsinfluensa, det vill säga 0,14 procent, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Trots det späddes oron på från organisationen och virusets status kunde fortsatt ses som “hotfullt”.

I april i år gick även WHO ut med att dödligheten kring covid-19 minskat med 95 procent under 2023, något man också tagit hänsyn till när man valt att ta bort stämpeln om internationellt hot mot människans hälsa. Däremot är generaldirektören också snabb att påminna om att “covid-19 inte är över som ett globalt hälsohot” och att han “inte skulle tveka att sammankalla en ny kommitté” om viruset om det skulle behövas.

Detta virus är här för att stanna. Det värsta som ett land kan göra nu är att använda denna nyhet som en anledning att sänka garden.

Vidare menar Dr. Adhanom Ghebreyesus att covid-19 lämnat “djupa ärr” ¨på världen och att allt lidande gett “smärtsamma lektioner”, något man nu bör ha i åtanke för framtiden.

Dessa ärr måste fungera som en permanent påminnelse om att nya virus kan dyka upp med förödande konsekvenser, konstaterar generaldirektören.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!