Tusentals demonstrerade för Assanges frigivning

Fallet Julian Assange

publicerad 10 oktober 2022
- av Sofie Persson
Demonstration utanför Storbritanniens parlament under lördagen.

Under lördagen hölls protester världen över för den 51-årige australienske Julian Assange. I Melbourne bildade man en mänsklig kedja kring parlamentet och vädjade till premiärministern Anthony Albanese, som innan valet i år uttryckt stöd för Wikileaks-grundaren, att bland annat kontakta USA:s president Joe Biden. Albanese har dock inte sedan han blev vald i maj uttryckt något mer stöd för Assange.

Det finns en förväntan hos väljarna att premiärministern och den här regeringen ska få Julian ur fängelset, säger Gabriel Shipton bror till Assange.

Sedan 2019 sitter Julian Assange fängslad i London efter att ha tagits från Ecuadors ambassad, som han flydde till efter att USA efterlyst honom för bland annat spioneri, när han avslöjade grova krigsbrott som USA ägnat sig åt. I januari beslutade en brittisk domstol att Wikileaks-grundaren inte skulle överlämnas till USA eftersom man oroade sig för hans mentala hälsa. Domen överklagades dock, varpå USA vann.

I juni godkände Storbritannien USA:s begäran om att överlämna Assange till landet där han riskerar upp till 175 år i fängelse som han kan tillbringas avtjäna i isolering, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Wikileaks-grundarens advokater ska dock ha överklagat domen, men vad som blivit av det är ännu oklart.

Under lördagen samlades tusentals människor utanför parlamentet i Melbourne i Australien för att kräva att den australienska regeringen agerar. För att visa sitt stöd för Wikileaks-grundaren bildade man en mänsklig kedja kring parlamentshuset, rapporterar australienska SBS News.

Tidigare har nyvalde premiärministern Anthony Albanese gett sitt stöd åt Assange och till och med satt sin underskrift på en namninsamling som krävde att Wikileaks-grundarens anklagelser skulle slopas.

Jag har inte sympati för många av hans handlingar, men i grund och botten kan jag inte se vad det tjänar till att hålla honom fängslad, sade premiärministern under förra året.

Nu verkar dock Albanese ha ändrat sig och har i nuläget inte uttalat sig mer om saken. Dock menar Assanges bror Gabriel Shipton att premiärministerns tidigare ord har setts som en ”förpliktelse” och att det nu finns en förväntan att den australienska regeringen ska få ut Assange ut fängelset.

Det finns en förväntan hos väljarna att premiärministern och den här regeringen ska få Julian ur fängelset, säger Shipton.

Shipton menar att Albanese enkelt skulle kunna kontakta USA:s president Joe Biden direkt och vädja om Assange frigivning.

Julian skulle kunna gå fri, säger Wikileaks-grundarens bror.

Demonstrationen i Melbourne var en av åtskilliga som hölls under lördagen världen över. Även utanför Storbritanniens parlament bildade man en mänsklig kedja av tusentals människor som stöttar Assange. I Washington i USA ägde också en liknande protest rum.

Shipton var glad att se en sådan global solidaritet med sin bror och menar att rörelsen växer hela tiden.

Rörelsen växer runt om i världen, vilket framgår av dessa protester, säger han. Vi kommer inte att sluta. Vi kommer inte att vara tysta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!