Över 60 politiker skriver under ny vädjan till USA om Assange

Fallet Julian Assange

publicerad 18 september 2023
- av Sofie Persson
Protest vid Piccadilly Circus i London i maj 2023.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


63 australiska politiker har skrivit under ett nytt brev till USA, där man ånyo vädjar om att släppa utlämningskraven av journalisten Julian Assange. Politikerna varnar också om ett “ihållande ramaskri i Australien” om denne utlämnas till USA.

Så sent som i april vädjade 48 australienska politiker, från åtskilliga olika partier i landet, i ett brev till USA:s justitieminister Merrick Garland att överge landets försök att få Assange utlämnad från Storbritannien och istället låta honom få komma hem till Australien. I brevet pekade man på att ett sådant utlämnande bland annat skulle kunna skapa ett ”farligt prejudikat” för pressfriheten och ytterligare skada USA:s internationella rykte.

När USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte Australien i augusti gjorde han dock klart att man inte var villig att släppa utlämningskraven av Wikileaksgrundaren, eftersom han står ”anklagad för mycket en allvarlig brottslig handling”. Australiske ledamoten Andrew Wilkie anklagade därefter USA för att agera hämndlystet och poängterade att undersökningar visat att avslöjandena från Wikileaks inte lett till att någon skadats.

Nu har australiska politiker åter skrivit en vädjan, denna gång med 63 parlamentsledamöter och senatorer som undertecknat brevet, rapporterar brittiska The Guardian.

I brevet står bland annat att läsa att det är “fel att Assange förföljs ytterligare och förnekas sin frihet när man beaktar hur länge och under vilka omständigheter han redan varit frihetsberövad”.

Det tjänar inget syfte, det är orättvist, och vi säger tydligt – som vänner alltid bör vara ärliga mot vänner – att den långvariga jakten på Assange sliter på den betydande grund av hänsyn och respekt som australierna har för USA:s rättssystem“, står det i brevet.

Partiöverskridande initiativ

Initiativet till brevet togs av ledarna för den parlamentariska gruppen Bring Julian Assange Home som inkluderar ledamöterna Andrew Wilkie, Josh Wilson från Labor, Bridget Archer från liberala partiet samt senatorn David Shoebridge från The Greens. Underskrifterna antyder ett fortsatt ökat stöd bland flertalet olika partier i landet och man varnar även om ett “ihållande ramaskri” om Assange utlämnas till USA.

Låt det inte råda något tvivel om att om Julian Assange flyttas från Storbritannien till USA kommer det att bli ett skarpt och ihållande ramaskri i Australien“, skriver man.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA, där han står inför dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!