Reseindustrin i Kanada: ”Lätta på reserestriktionerna”

Coronarepressionen

publicerad 8 juni 2022
- av Sofie Persson

Representanter för reseindustrin i Kanada vädjar till regeringen att lätta på inreserestriktionerna, där man bland annat vill att vaccinkrav för arbetare på flygplatserna tas bort och att man slopar covidtester på plats.

För att ens ha möjlighet att resa in i Kanada som turist krävs fortfarande minst två doser covidvaccin, men detta betyder inte per automatik att man blir insläppt. Det är också krav på att använda sig av en reseapp där man deklarerar reseinformation både innan inresa och efter.

Nu uppmanar The Canadian Travel & Tourism Roundtable, som består av representanter från flygbolag, hotell, flygplatser och reseorganisationer i landet, att regeringen lättar på kraven vid alla flygplatser i landet innan den 15 juni i år, skriver man i ett pressmeddelande.

Detta innebär att man vill ta bort alla vaccinationskrav för dem som arbetar på flygplatserna samt att ta bort covid-19 tester på flygplatserna, alternativt flytta dem. Representanterna menar också att man bör ta bort flera av de hälsokontroller som Kanadas folkhälsomyndighet utför samt även slopa kraven på reseappen.

Det tar normalt ett tullombud cirka 30 sekunder att behandla en passagerare, och nu tar det två till fyra gånger så lång tid på grund av folkhälsoprotokollet. Normala resevolymer kan inte samexistera med nuvarande folkhälsoprotokoll på plats inom våra flygplatsanläggningar”, skriver Monette Pasher, tillförordnad president vid Canadian Airports Council.

Representanterna menar att ”kanadensare kan gå på konserter, sportevent och samlas i större grupper” och att resor därför inte bör ”särskiljas med ovetenskapliga och onödiga covid-policyer som flera länder redan tagit bort”.

Vidare anser man att flygplatserna inte har tillräckligt med infrastruktur för att fortsätta med covid-19 tester. Istället föreslås att testerna exempelvis kan utföras på avloppsvatten, något som man menar ”stöttats brett av forskare och medicinska samhällen”. Kanadas gränskontroller måste ”reflektera den nya verkligheten” och se över ”nuvarande restriktioner”, annars riskerar Kanada att bli ett ”land som lämnas utanför”.


Fakta: The Canadian Travel and Tourism Roundtable (Roundtable)

Det är en koalition av industrirepresentanter inom reseindustrin som har åtagit sig att återställa den kanadensiska turism- och resesektorn i kölvattnet av covid-19-pandemin. Roundtable uppmanar alla regeringsnivåer att arbeta tillsammans för att effektivisera och förtydliga regler kring resor för att säkerställa säkra, tillgängliga och snabba resor för kanadensare i sommar.

Källa: Canadas Airport CounsilLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.