Chockerande dokumentet: Så planerade USA kriget och energikrisen i Europa

Läckta RAND-dokumentet

  • I vad som förefaller vara en exceptionell internläcka från den regeringsnära tankesmedjan RAND Corporation, bland annat kända för att ha legat bakom amerikansk strategi för utrikes- och försvarspolitik under Kalla kriget, redogörs i detalj för hur energikrisen i Europa planlagts av USA.
  • I dokumentet, daterat till januari, erkänns att den aggressiva utrikespolitiken man bedriver i Ukraina kommer att pressa Ryssland till att nödgas ingripa militärt i landet. Syftet, förklarar man, är att införa ett sanktionspaket som varit förberett sedan länge.
  • EU:s ekonomi, konstaterar man, "kommer oundvikligen att kollapsa" som en följd av detta - och man gläds bland annat över att resurser uppemot 9000 miljarder dollar kan flöda till USA, samt att välutbildade europeiska ungdomar blir tvungna att emigrera.
  • Huvudmålet man beskriver är att splittra Europa - i synnerhet Tyskland och Ryssland - och förstöra den europeiska ekonomin genom att få nyttiga idioter i politiken att stoppa ryska energileveranser till kontinenten.
publicerad 13 september 2022
- av Isac Boman
Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock i lila tröja i möte med USA och Nato.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Som första tidning i Europa kan Nya Dagbladet publicera vad som förefaller vara USA:s hemligstämplade planer att krossa den europeiska ekonomin med ett krig i Ukraina och en framkallad energikris. A English version of the article has been published here.


Tankesmedjan RAND, som har hela 1850 anställda med en budget på 350 miljoner dollar, har det officiella syftet att “förbättra politik och beslutsfattande genom efterforskning och analys”. Den är framförallt kopplad till försvarsdepartement i USA och ökänd för att ha varit inflytelserik i att ta fram militär och övrig strategi under Kalla kriget.

I ett dokument signerat RAND, under den inledande rubriken “Försvaga Tyskland, stärk USA”, menar man att det finns ett “akut behov” för inflöde av resurser utifrån för att upprätthålla den amerikanska ekonomin i största allmänhet, men “särskilt till banksystemet”.

Bara europeiska länder bundna av EU- och Nato-åtaganden kan förse oss med dessa utan betydande militära och politiska kostnader.”

Det största hindret för detta enligt RAND är den växande självständigheten för Tyskland. Man pekar bland annat på att Brexit gett Tyskland större självständighet och gjort det svårare för USA att påverka europeiska regeringars beslut.

Ett nyckelmål som genomsyrar den cyniska strategin ska framförallt vara att förstöra samarbetet mellan Tyskland och Ryssland, och även Frankrike.

Om det förverkligas skulle det göra Europa till inte bara en ekonomisk, utan även en politisk konkurrent till USA.”, deklarerar man.

Enda sättet: “Dra in båda sidor i krig i Ukraina”

För att krossa detta politiska hot presenterar man en strategisk plan som i första hand är inriktad på att förstöra den tyska ekonomin.

Att stoppa ryska leveranser kan skapa en systematisk kris som skulle vara förödande för den tyska ekonomin och indirekt för hela EU“, konstaterar man och menar att nyckeln är att dra in Europas länder i krig.

Det enda möjliga sättet att garantera att Tyskland avvisar ryska energileveranser är att dra in båda sidor i den militära konflikten i Ukraina. Våra fortsatta handlingar i detta land kommer oundvikligen att leda till ett militärt svar från Ryssland. Ryssland kommer uppenbarligen inte att lämna den massiva ukrainska arméns press på Donbass-republikerna utan militärt gensvar. Det skulle göra det möjligt att framställa Ryssland som den aggressiva parten och då tillämpa hela det redan förberedda sanktionspaketet“.

Gröna partier ska få Tyskland att “falla i fällan”

I synnerhet gröna partier i Europa beskrivs som enkla att manipuleras för att gå den amerikanska imperialismens ärenden.

Förutsättningen för Tyskland att falla i denna fälla är den ledande rollen hos gröna partier och ideologier i Europa. Den tyska miljörörelsen är en starkt dogmatisk, om inte fanatisk, rörelse, som gör det ganska lätt att få dem att ignorera ekonomiska argument“, skriver man och nämner den nuvarande utrikesministern i Tyskland Annalena Baerbock och klimatministern Robert Habeck som exempel på denna typ av politiker.

Personliga egenskaper och brist på professionalism gör det möjligt att anta att det är omöjligt för dem att erkänna sina egna misstag i tid. Sålunda kommer det att vara tillräckligt för att snabbt forma en mediebild av ett Putins aggressiva krig – och för att göra de gröna till ivriga och tuffa anhängare av sanktioner – ett “krigsparti”. Det kommer att möjliggöra att införa sanktionerna utan några hinder“.

Baerbock har bland annat gjort sig känd för att deklarera att man kommer att upprätthålla stoppet av rysk gas även under vintern – oavsett vad hennes väljare tycker om saken och vad konsekvenserna blir för den tyska befolkningen.

Vi stannar med Ukraina och det betyder att sanktionerna kommer att stanna, också vintertid – även om det blir väldigt tufft för politiker, sade hon vid en konferens i Prag nyligen.

De grönas politiker Annalena Baerbock (tv) och Robert Habeck (th) beskrivs av USA som tacksamma att manipulera så att de går USA:s ärenden – i synnerhet målsättningen att förstöra Tysklands ekonomi. (Foto: Vorderstraße/WEF/CC BY 2.0)

“I bästa fall ett totalt stopp”

Författarna uttrycker en förhoppning om att skadan mellan Tyskland och Ryssland ska bli så stor att det blir omöjligt för länderna att återupprätta normala relationer senare.

En förminskning av ryska energileveranser – i bästa fall ett totalt stopp – skulle leda till katastrofala konsekvenser för tysk industri. Behovet av att avsätta betydande mängder rysk gas för att hålla bostäder och offentliga byggnader uppvärmda under vintern kommer att ytterligare spä på bristerna. Nedstängningar i industrin kommer att orsaka brist på komponenter och reservdelar för tillverkning, en kollaps av logistikkedjor och förr eller senare en domino-effekt“.

Ytterst sett bedömer man en fullständig kollaps av Europas ekonomi som både sannolik och önskvärd.

Inte bara kommer detta att leverera ett förkrossande slag mot den tyska ekonomin, hela EU:s ekonomi kommer oundvikligen att kollapsa“.

Man påpekar vidare fördelar med att USA-baserade företag får mindre konkurrens på världsmarknaden, logistiska fördelar och utflöde av kapital från Europa beräknar man kommer att kunna gynna USA:s ekonomi med 7-9 biljoner dollar. Därtill betonas även den viktiga effekten av att många välutbildade och unga européer kommer att bli tvungna att emigrera till USA.

RAND förnekar ursprung till rapporten

Under onsdagen har RAND gått ut med ett pressmeddelande där man förnekar att rapporten skulle härröra från dem. Något bemötande kring på vilket sätt rapporten är falsk eller vad som inte skulle stämma gör man däremot inte, utan skriver kort att man ser innehållet som “bisarrt” och att dokumentet är “falskt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!