Facebook flaggar RAND-rapport som “falsk” – eftersom RAND själva hävdar det

Läckta RAND-dokumentet

publicerad 20 september 2022
- av Redaktionen
Facebook gillar inte att RAND-publiceringen fått stor spridning.

Facebook och dess ”oberoende faktagranskare” varnar nu alla användare som delar Nya Dagbladets engelskspråkiga publicering om RAND-läckan och skriver att det handlar om “falsk information”. Man har dock inte brytt sig om att gå igenom och bemöta innehållet utan påstår krasst att dokumenten är “falska” eftersom tankesmedjan själva hävdar det.

Nya Dagbladets publicering, av vad som tycks vara en exceptionell internläcka från den inflytelserika tankesmedjan RAND Corporation, har fått mycket stor spridning både inom Sveriges gränser och internationellt och har lästs av hundratusentals människor världen över.

Den stora spridningen av det komprometterande materialet har fått såväl RAND själva som den tidigare svenske statsministern (och nuvarande RAND-medarbetaren) Carl Bildt att gå ut och hävda att materialet är förfalskat – dock utan att bemöta innehållet i sak eller förklara på vilket sätt det är förfalskat.

Nu har även Facebook aktiverat sin censur och den som delar den engelskspråkiga översättningen av artikeln får upp ett varningsmeddelande om att personen minsann försöker dela ”falsk information” som ”kontrollerats av oberoende faktagranskare”.

Foto: faksimil/Facebook

Klickar man sig vidare får man veta att de ”oberoende faktagranskarna” på Lead Stories kommit fram till att materialet är förfalskat – och denna slutsats har man dragit eftersom tankesmedjan RAND själva hävdar att rapporten är falsk.

– Jag kan bekräfta att denna påstått läckta rapport är en förfalskning, säger Jeffrey Hiday, ansvarig för RAND:s medierelationer, till Lead Stories.

Sajten citerar också ett uttalande från RAND:s hemsida som kort och gott avfärdar rapporten som ”bisarr” och ”falsk”.

För Facebooks påstått “oberoende faktagranskare” räcker det alltså att den utpekade organisationen själva förnekar att man är upphovsmän till materialet för att detta ska tas för sanning – några följdfrågor eller resonemang kring innehållet och dess uppkomst görs överhuvudtaget inte.

Istället lägger faktagranskarna på Lead Stories tid på att hävda att det minsann är konspirationsteoretiker som brukar tro på den här typen av information och att de som delar den här typen av artiklar också tror på en “satanistisk elit” och “den djupa staten”. Inte heller här bemödar man sig dock med att faktiskt förklara hur dessa andra konspirationer skulle vara felaktiga eller vad som är inkorrekt – vilket rimligtvis är en faktagranskares primära uppdrag.

Facebook och dess faktagranskare på Lead Stories har således “bedömt” att den utpekade internläckan från RAND är en förfalskning – eftersom RAND själva har sagt att det ligger till på det viset. Vad tankesmedjan i fråga skulle vinna på att öppet erkänna att man ligger bakom ett så komprometterande och fientligt dokument framgår inte heller av granskningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!