Tyska utrikesministern: Ukraina går först “oavsett vad väljarna tycker”

Det nya kalla kriget

publicerad 2 september 2022
- av Redaktionen
Annalena Baerbock på ett informellt Nato-möte i maj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock menar att importstoppet från Ryssland som man infört kommer att bli kvar alldeles oavsett vad hennes väljare tycker om saken.

Vi stannar med Ukraina och det betyder att sanktionerna blir kvar också vintertid. Även om det blir väldigt tufft för politiker, säger hon på konferensen Forum 2000 som hölls i veckan.

Konferensen hölls i Tjeckien där bland annat landets premiärminister Petr Fiala och även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj listas som deltagare.

Om jag ger löftet till människor i Ukraina att vi stannar med er så länge som ni behöver oss, då vill jag leverera  oavsett vad mina tyska väljare tycker, menar hon.

Baerbock varnar för att de extrema konsekvenserna av sanktionspolitiken kan komma att bli särskilt tuffa att hantera i vinter. Dock inte för folket, som hon menar ska få hjälp med oklara åtgärder – utan för demokratiska politiker som hon själv menar att hon är.

Vi går nu in i vintertid där vi kommer att utmanas, som demokratiska politiker. Människor kommer att gå ut på gatan och säga “Vi kan inte betala så höga energipriser”. Jag kommer att säga, jo jag vet, så vi hjälper er med sociala åtgärder, men jag vill inte säga att vi slutar med sanktionerna mot Ryssland.

Vi stannar med Ukraina och det betyder att sanktionerna kommer att stanna, också vintertid – även om det blir väldigt tufft för politiker, avslutar hon.

Annalena Baerbock, född 15 december 1980 är sedan 8 december 2021 Tysklands första kvinnliga utrikesminister. I regeringen Scholz sitter hon som representant för det gröna partiet Allians 90/De gröna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!