MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Brittisk underrättelsetjänst: Viruset kan ha spridits från labb

Coronavirusets spridning

publicerad 31 maj 2021
- av Sofie Persson
spridits

Även brittisk underrättelsetjänst för nu fram att coronaviruset kan ha spridits från ett laboratorium i Wuhan.

Teorin om att coronaviruset kommit från ett labb vinner nu ytterligare mark. Brittisk underrättelsetjänst har nu gått ut med att man bedömer att det finns en möjlighet att viruset spridits från en läcka från ett laboratorium i Wuhan, rapporterar källor till The Times.

Enligt denna teori skulle virusets spridning från början ha skett från ett laboratorium i Wuhan, bara några kilometer från marknaden där det hela sägs ha börjat. Många har från början avfärdat denna teori och istället menat att smittan skulle uppkommit naturligt via fladdermöss från matmarknaden i Wuhan.

Bland annat visselblåsaren Judy Mikovits har pekat på offentliga dokument som visar att USA:s hälsomyndigheter under Anthony Fauci sponsrat två projekt vid The Wuhan Institute of Virology där man dels forskat på coronavirus hos fladdermöss och dels på hur dessa sprids från djur till människa.

Samtidigt har flera ledande forskare menat på att coronaviruset utgående från sina udda egenskaper troligen inte har ett organiskt upphov utan att det måste ha framställts i ett laboratorium.

Något annat som nämns i sammanhanget av The Times är att tre forskare från Wuhans virologiska institut var inlagda på sjukhus under november 2019, precis innan coronakrisen tog sin början.

Relativt nyligen har även forskare vid WHO uppgivit att man åkt till laboratoriet för att undersöka saken och kom då fram till att det var ”väldigt osannolikt” att coronavirus skulle ha spridits därifrån. I en replik har en ytterligare annan grupp forskare kritiserat undersökningen och skriver i Science Magazine att det behöver ”utredas mer vart källan till pandemin kommer ifrån”.

Generaldirektören för WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, menar själv att man inte hittat källan till viruset och måste fortsätta arbeta för att hitta den.

Anthony Fauci uppmärksammas i ett uttalande i den amerikanska senaten om att han inte längre är helt ”övertygad” om en naturlig spridning från djur till människa utan inblandning från något laboratorium.

Möjligheten existerar och jag är helt öppen för en full utredning om att det kunnat hända, uttryckte Fauci.

Nyligen har även USA:s president Joe Biden öppnat upp för en ny utredning om huruvida spridning av coronavirus kan ha skett via ett laboratorium. Redan hans föregångare Donald Trump startade en utredning om coronaviruset källa, vilken dock först lades ned när Biden tog över styret.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!



Mer från förstasidan





Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend