Professor: Coronaviruset kan ha skapats i labb

publicerad 27 maj 2020
- av Isac Boman
Coronaviruset kan vara skapat i ett laboratorium, menar professor Nikolai Petrovsky vid Flinders universitet.

Coronavirusets udda egenskaper antyder att det kan ha skapats i ett laboratorium och genetiskt modifierats för att enklare fästa på mänskliga celler. Det menar professor Nikolai Petrovsky som enligt en ny studie menar att virusets ursprung nu måste utredas mycket noga.

Professor Nikolai Petrovsky är anställd vid avdelningen för medicin och hälsa vid Flinders universitet där man spenderat de senaste 20 åren på att ta fram vaccin emot influensapandamier, ebola och SARS.

I en ny vetenskaplig studie
som för närvarande går igenom granskning har han och andra forskare gjort slutsatsen att covid-19-viruset är unikt på det sätt att det smittar från människa till människa samtidigt som smittan inte allt överförs till andra arter lika enkelt.

– Vi upptäckte att covid-19-viruset var sällsynt välanpassat för att binda sig till mänskliga celler, säger Petrovsky till Sky News och förklarar vidare att fenomenet att viruset lättare binder sig till mänskliga celler än cellerna hos några andra organismer är något som beskrivs som mycket ovanligt.


Annonser:


Petrovsky säger att vi fortfarande inte vet med säkerhet var viruset kommer ifrån, men att det antingen handlar om att ett fortfarande okänt djur ska ha överfört smittan till människor eller att viruset helt enkelt läckts från ett laboratorium.

Att forskarna så länge intagit linjen att det är djur som ska överfört smittan hos människor istället för förklaringsmodellen att viruset läckt ut från ett labb menar Petrovsky beror på att forskarkåren oroat sig för vad ett utpekande av laboratoriet i Wuhan och i förlängningen Kina som ”boven” bakom viruset skulle ha för politiska effekter. Därtill skulle det kunna påverka hur forskning i framtiden kommer att bedrivas och göra det svårare att utföra experiment i stängda miljöer, och det var därför helt enkelt säkrare att påstå att viruset kom från ett djur.

– Om vi kan hitta viruset i djur som var föregångaren till covid-19 så skulle vi ju ha det klart, tyvärr har inget sådant virus påträffats i något djur, varken i fladdermöss eller annat, säger han och tillägger att man måste fortsätta forska och se vad viruset egentligen har för ursprung.

Han utesluter inte heller att det är ett utsläppt virus som skapats av mänsklig hand och som har modifierats vid ett experiment för cellodling för att enklare fästa på mänskliga celler, något som han menar noga måste utredas.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur det smittskyddsinstitut som Anthony Fauci är chef för har haft tydliga kopplingar och samarbete med det kinesiska laboratoriet i Wuhan där man misstänker att viruset har läckt. Bland annat har labbet i Wuhan fått miljontals dollar i ekonomiskt stöd för att forska på just coronavirus från fladdermöss. Man har även forskat på hur smittan kan föras vidare mellan fladdermöss och människor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.