Djokovic: “Rätten att välja viktigare än nya titlar”

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 16 februari 2022
- av Sofie Persson

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, talar för första gången ut efter sin utvisning från Australien i januari. Han är öppen med att han är ovaccinerad och menar att han fortfarande står fast vid sitt beslut. Han är dessutom beredd att missa fler turneringar om det krävs.

Principen att bestämma över sin kropp är viktigare än någon titel eller något annat, menar Djokovic.

Det var i januari 2022 som tennisstjärnan nekades inträde i Australien för att spela i Grand Slam-turneringen Australian Open. Landet, som har ett strikt vaccinkrav även för idrottare, hade beviljat stjärnan ett medicinskt undantag från kravet. Trots det stoppades han i tullen och blev fråntagen sitt visum, eftersom han enligt myndigheter inte kunde visa upp bevis för undantaget. En federal domstol beviljade sedan Djokovic inträde i Australien men australiska regeringen valde ändå att utvisa honom. Det hela slutade således med att världsettan inte fick möjlighet att försvara sin turneringstitel från 2021.

Nu talar Djokovic för första gången ut om händelsen där han står fast i sitt beslut och menar att han är beredd att gå miste om fler titlar istället för att bli tvingad att ta något vaccin.

Principen att bestämma över sin kropp är viktigare än någon titel eller något annat. Jag försöker vara i harmoni med min kropp så mycket jag bara kan, sade han i en intervju med den brittiska statskanalen BBC.

För första gången går även stjärnan öppet ut med att han inte är covidvaccinerad men menar att han inte är emot vaccinationer i allmänhet. Han anser att det är allas rätt att själva välja om man vill vaccinera sig eller inte. Han har tidigare inte velat prata om sin vaccinationsstatus eftersom han anser att det är hans ensak.

Jag understöder friheten att välja vad man sätter i sin kropp. Jag har inte talat om min medicinska status tidigare eftersom jag anser mig ha rätt att hålla det för mig själv, men eftersom det är mycket felaktiga spekulationer kring detta känner jag att jag behöver tala ut om det, sade Djokovic.

Mycket av spekulationerna kommer från processen som ledde till utvisningen ur landet. Tennisstjärnan poängterar att det i slutänden inte handlade om huruvida han var vaccinerad eller inte, eller huruvida han bröt mot några regler – han blev utvisad eftersom migrationsminister Alexis Hawke ansåg att Djokovic kunde ha dåligt inflytande på invånarna.

Anledningen till att jag deporterades från Australien var för att immigrationsministern använde sin rätt att annullera mitt visum baserat på hans uppfattning att jag kunde skapa någon slags ”anti-vaxx-känsla” i landet, vilket jag inte alls håller med om, sade tennisstjärnan.

Djokovic menar att han i dagens läge förstår att hans beslut får konsekvenser men att det är något han varit beredd på. Det innebär att han troligtvis inte kommer att kunna resa till de flesta turneringar och därmed även riskera att gå miste om sin chans att vinna fler Grand Slam-turneringar än någon annan tennisspelare någonsin gjort.

Det är ett pris jag är villig att betala, menar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!