Djokovic nekas tillträde till Australien – Serbiens president ryter ifrån

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 6 januari 2022
- av Sofie Persson
Australiens premiärminister Scott Morrison, Tennisspelaren Novak Djokovic, Seribiens president Aleksandar Vučić.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den serbiske tennistjärnan Novak Djokovic har nekats tillträde till det allt mer totalitära Australien för att spela i årets Australian Open.

Han väntar nu på att en domstol ska besluta om han får spela eller inte. Detta mot bakgrund av att han inte kunnat visa upp något som styrker att han skulle utgöra ett medicinskt undantag från de hårda vaccinkraven i landet.

Serbiens president Aleksandar Vučić riktar samtidigt frän kritik mot den australiensiska regimen och insisterar på att man bör låta honom tävla.

Det har varit oklart om världsettan Novak Djokovic skulle få delta i årets turnering i Grand Slam vid Australian Open. Turneringen hålls i staten Victoria, som har introducerat en hård medicinsk apartheid med krav på covidvaccinering även för professionella atleter. Djokovic har tidigare talat emot tvångsvaccination i allmänhet men inte velat talat om sin egen vaccinationsstatus.

Tennisstjärnan fick beviljat att inresa till Australien med ett medicinskt undantag från vaccinkravet, men när han hoppade av flyget tog det stopp och snart visade det sig att myndigheterna dragit in hans visum på grund av att han inte kunnat bevisa sitt medicinska undantag.

Australiens myndigheter ville utvisa stjärnan men han stod på sig och tillsammans med sina advokater har de skickat in en stämningsansökan mot beslutet.

Nu har även Serbiens president Aleksandar Vučić försvarat Djokovic och anklagar Australien för inhuman behandling, rapporterar The Guardian.

Jag sa till Novak att hela Serbien är med honom och att vi gör allt för att trakasserierna av världens bästa tennisspelare ska få ett omedelbart slut, sade presidenten i ett uttalande.

Vučić ska även ha kallat på Australiens ambassadör i Belgrad och krävt att man skall låta Djokovic tävla.

Australiens premiärminister Scott Morrison håller inte med och menar att ”ingen står över reglerna”.

Regler är regler, speciellt när det kommer till våra gränser. Ingen står över dessa regler”, skriver han på Twitter.

Djokovic är kvar i Australien där han väntar på att ärendet ska behandlas, vilket skall ske på måndag, då domstolen ska besluta om hans öde i Australian Open. Senast tisdag måste man ha besked om han får spela eller inte.

Fakta: Novak Djokovic

Djokovic född 22 maj 1987 i Belgrad, Jugoslavien, idag bosatt i Monte Carlo, Monaco, betraktas allmänt som en av historiens absolut största tennisstjärnor. Han är just nu rankad som världsetta där han legat på topp i rekordlånga 354 veckor.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!