Djokovic kan avstå Australian Open – på grund av vaccintvång

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 10 november 2021
- av Sofie Persson
Huruvida Djokovic kommer att delta i sporteventet beror troligtvis på om vaccinkrav införs för spelare eller inte.

Den serbiske superstjärnan Novak Djokovic kanske inte kommer att delta i nästa års Australian Open. Världsettan har konsekvent avvisat besked om huruvida han är covidvaccinerad och tidigare även sagt att han är emot vaccintvång. Australiens coronarepression är samtidigt mycket hård och det är i nuläget därför högst oklart om Djokovic kommer att delta i turneringen.

I Victoria, Melbourne, där sporteventet kommer att hållas, har man introducerat en hård medicinsk apartheid med krav på covidvaccinering även för professionella atleter, skriver ABC News. Dock har myndigheterna ännu inte meddelat om det gäller för de atleter som kommer från andra länder. Mot denna bakgrund har Djokovic sagt till journalister att han vill spela där, men att han ännu inte vet om han kommer att delta.

– Jag kan inte säga i nuläget om ni kommer att se mig där, menar tennisstjärnan.


Annonser:


Djokovic har tidigare tagit ställning speciellt mot tvångsvaccination, som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. Han fortsätter även betona att han anser att beslutet att vaccinera sig eller inte måste vara personligt och att han vill inte dela med sig av sina egna medicinska beslut till allmänheten av rent principiella skäl.

Jag tänker inte avslöja om jag blivit vaccinerad eller inte. Det är personligt och olämpligt att fråga mig om.

34-åringen menar också att människor tar sig friheter alldeles för mycket med dessa frågor och att man döms ut oavsett vad man svarar.

Vad du än säger, ’ja’, ’nej’, ’kanske’, ’jag funderar på det’, så kommer de att utnyttja det.

Victorias premiärminister Daniel Andrews har nyligen sagt att ovaccinerade tennisspelare troligen inte kommer att få visum för att få komma till Australien, men att det kanske är möjligt med karantän.

Jag tror inte att en ovaccinerad tennisspelare kommer att få ett visum för att komma in i landet och om de fick ett visum skulle de förmodligen behöva karantän i ett par veckor, sade Andrews.

Officiellt besked om vilka restriktioner som gäller för turneringen har inte meddelats ännu. Djokovic klargör att han kommer att fatta sitt beslut först när detta står klart och då även se hur resten av spelarna agerar med tanke på det hårda klimatet i landet.

När officiella krav för att resa till och spela i Australien är offentliga, så ska jag självklart se vad jag personligen gör med det, och även hur den större gruppen av spelare gör, du vet, eftersom situationen i Australien uppenbarligen är annorlunda gentemot de flesta övriga delar av världen, konstaterar Djokovic.

Novak Djokovic har vunnit Australian Open hela 9 gånger – fler än någon annan spelare i tennishistorien. Under 2021 vann han tre av fyra Grand Slams och om han spelar under 2022 har han chansen att vinna fler stortitlar än de två berömda rivalerna Roger Federer och Rafael Nadal.

Turneringen är planerad att inledas den 17 januari nästa år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.