Utredningar om Lars Vilks död läggs ner

Lars Vilks 1946–2021

publicerad 16 juni 2022
- av Sofie Persson

Förundersökningarna gällande Lars Vilks död läggs ner av Polismyndigheten och Särskilda Åklagarkammaren.

Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka, menar chefsåklagare Per Nichols.

Den 3 oktober förra året omkom konstnären Lars Vilks tillsammans med sina två livvakter, Andreas och David, i en bilolycka utanför Markaryd. Fordonet, en bepansrad Range Rover, kolliderade med en lastbil och började sedan brinna. Lastbilschauffören skadades svårt men överlevde efter intensivvård.

Efter olyckan startades tre separata utredningar om händelsen. Vid Polismyndigheten startade man en mordutredning med anledning av att det funnits en hotbild mot Vilks. Särskilda Åklagarkammaren (SÅK) ledde också en utredning rörande misstankar mot livvakten som körde bilen. Man utredde totalt tre brottsmisstankar i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Även Trafikverket ville utreda om det fanns en möjlighet att de varit ansvariga för olyckan.

Nu meddelar SÅK att man lägger ner förundersökningen och menar att inget brott har begåtts, skriver Åklagarmyndigheten.

Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

I samband med detta meddelar också Polismyndigheten att även de lägger ner sin separata utredning. Enligt deras utredning framgår att det även där handlade om en olycka.

Vi har i polisens utredning tittat på om det fanns tecken på yttre påverkan som orsakat olyckan. Vår utredning har klarlagt att det var en olycka och att det därmed inte finns någon grund för misstanke om mord, vilket innebär att förundersökningen nu läggs ned. Vi har vidtagit omfattande utredningsåtgärder och allt finns beskrivet i en promemoria för alla att ta del av, säger Mikael Wessling, förundersökningsledare vid Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Trafikverket har inte färdigställt sin utredning, men tidigare uppgett att man behöver vänta på att övriga utredningar blivit klara innan man genomföra sin fullt ut.

Så sent som dagen innan olyckan testade Lars Vilks konståkverket Ride 1:6, vilket är en funktionell installation utförd som åkattraktion vid Konstakademin. Installationen är gjord av Karl-Erik Westlin och är inspirerad av actionkomedifilmen Smokey and the Bandits, 1977. I filmen krockar två polisbilar med en lastbil. Det bisarra sammanträffandet har bidragit till spekulationer om att bilolyckan skulle röra sig om mord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!