Smällar innan Vilks dödskrasch skapar nya frågetecken

Lars Vilks 1946–2021

publicerad 28 juni 2022
- av Sofie Persson
Dödsolyckan inträffade på E4:an i Markaryd.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots att utredningen gällande Lars Vilks död lades ner tidigare i månaden har nya uppgifter kommit i dagens ljus i form av bland annat en ljudfil som tagit upp tre smällar som skedde strax innan olyckan, som polisen menar att man inte vet vad de är.

Vi vet inte vad ljudet är, men har uteslutit skott eftersom vi inte hittat några spår av det på fordonet, säger chefsåklagare Per Nichols.

Den 3 oktober förra året omkom konstnären Lars Vilks tillsammans med sina två livvakter, Andreas och David, i en bilolycka utanför Markaryd. Fordonet – en bepansrad Range Rover – kolliderade med en lastbil och började då brinna. Lastbilschauffören skadades svårt men överlevde efter intensivvård.

Efter olyckan inleddes utredningar gällande Vilks död, bland annat en mordutredning eftersom det fanns en stor hotbild mot konstnären. Däremot meddelade man redan i juni i år att utredningarna läggs ner och att man inte funnit några misstankar kring olyckan.

Polisen uppger nu också att man hittat en pistolkula från ett avfyrat skott, rapporterar Dagens Juridik. Man har dragit slutsatsen att den sparats som en ”trofékula” från någon av poliserna då de anser att kulan inte ska ha träffat någon hård yta innan eller efter expansionen.

Bland materialet finns också en ljudfil från en närliggande villas övervakningskamera. I denna hörs först två smällar i tät följd, därefter blir det tyst i några sekunder tills en tredje smäll hörs.

Vi vet inte vad ljudet är, men har uteslutit skott eftersom vi inte hittat några spår av det på fordonet, säger chefsåklagare Per Nichols.

Förundersökningen påvisar att kraschen sannolikt skett på grund av att ett däck gått sönder. Däremot är det dock oklart hur och varför däcket skulle ha gått sönder. Fordonet hade nyligen besiktigats och då inte fått några anmärkningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!