Konstnären Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Lars Vilks 1946–2021

publicerad 4 oktober 2021
- av Per Nordin

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tre personer omkom i en trafikolycka på söndagseftermiddagen. Polisen bekräftar att en av de avlidna är konstnären Lars Vilks, som under de senaste åren levt under dödshot efter att han avbildat muslimernas profet Muhammed som en rondellhund.

Vilks och poliserna omkom då deras fordon kolliderade med en lastbil på söndagen. Båda fordonen började brinna vid krocken och även lastbilsföraren blev allvarligt skadad. Olyckan inträffade vid 15.30-tiden på E4:an utanför Markaryd då de färdades i en civil polisbil, skriver skattefinansierande SVT.

Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

Exakt hur olyckan har gått till ska nu utredas.

Vilks är för allmänheten kanske allra mest känd på grund av att muslimer upprörts av hans teckning av profeten Mohammad som rondellhund. En handling som ledde till stora och våldsamma protester i den muslimska världen – men även protester i Sverige. Han har sedan dess levt under ständigt personskydd och islamister har gjort flera försök att mörda honom.

Lars Vilks, som var 75 år vid sin bortgång, har också bland annat skapat de kontroversiella konstverken Nimis och Arx i Kullabergs naturreservat och teckningen “Judesuggan”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!