Muslimer firar Lars Vilks död

Lars Vilks 1946–2021

publicerad 5 oktober 2021
- av Markus Andersson

Nyheten att konstnären Lars Vilks avlidit i en bilolycka har fått radikala muslimer i Sverige och utomlands att jubla. På sociala medier skriver islamister att det är ”glada nyheter” att Vilks har dött, att han kommer att hamna i helvetet och att ”rättvisa” nu har skipats.

2007 blev Lars Vilks internationellt känd efter att hans blyertsteckning föreställande profeten Muhammed som en rondellhund publicerats i Nerikes Allehanda.

Publiceringen av rondellhunden ledde till en lång rad mordhot mot Vilks, bland annat erbjöd Al-Qaida 100 000 dollar till den som mördade konstnären. Flera attentat har också planerats och utförts mot konstnären – bland annat under ett debattmöte i Köpenhamn där Vilks klarade sig men filmskaparen Finn Nørgaard blev skjuten till döds.

Sedan 2010 har Vilks levt med personskydd dygnet runt och har inte kunnat leva ett normalt liv eller träffa sina nära och kära när han önskat.

Redan i samband med de misslyckade attentaten mot Vilks hördes ofta muslimska röster som menade att konstnären förtjänade dessa och att han fick skylla sig själv. Efter Vilks bortgång har många muslimer gått ut på sociala medier och ”firat” dödsfallet och argumenterat för att den som hånar den muslimska tron förtjänar att dö.

Enligt Bonnierägda Dagens Nyheter är det framför allt på arabiska nyhetssidor och sociala medier människor gläds över Vilks bortgång. Flera turkiska inlägg om Vilks död har interagerats med över 100 000 gånger på Instagram.

De som skadar Allahs budbärare kommer att få ett smärtfyllt straff”, lyder exempelvis den mest populära kommentaren på sidan Screen Mix.

Även i Sverige kan man beskåda liknande reaktioner där användare på knagglig svenska skriver att de gläds åt att Vilks har dött, att det ”förgyllde deras kväll” och att de skrattade när de hörde talas om dödsolyckan.

Mycket glada nyheter, alla som förolämpar Muhammed, må Gud välsigna honom och ge honom fred, dör”, skriver användaren @iJugyy4BfvdYC0U


Att Lars vilks dog och tog med sig två poliser med sig till graven har förgyllt min söndags kväll”, skriver en annan.


Användaren festerort skriver att han först tyckte synd om de två poliserna som dog men blev ”så glad” när han insåg att Lars Vilks också hade dött.


Andra användare menar att det inte går att komma undan Allahs vrede och att alla som smädar Allah förtjänar att dö.

Journalisten Sofie Löwenmark från stiftelsen Doku, som granskar just radikal islamism, menar att de många glada reaktionerna över Vilks död vittnar om att hotet från islamisterna lever och beskriver det hela som motbjudande.

Noterbart är också att Lars Vilks särbo är stark kritisk till att de politiker som nu “sörjer” Vilks på sociala medier inte gjorde någonting när han faktiskt levde – istället fick konstnären leva som en fånge med ytterst begränsade friheter.

– Alla politiker nu som twittrar hit och ministrar som twittrar dit, de kunde gjort något för oss när han levde istället. Varför gjorde de inget? Det är en skam. Jag kommer att låna min röst så länge jag lever för att berätta om detta. För det är en skamfläck för Sverige det här, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!