150 dömda efter korankravaller

Islamiseringen i Europa

publicerad 20 juni 2024
- av Sofie Persson
Rosengård var en av flera platser som drabbades av upplopp under påsen 2022.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hittills har 150 personer dömts efter korakravallerna som skedde i Örebro under påsken 2022. Sammanlagt uppgår den totala strafftiden till 321 år.

Under påsken 2022 utsattes flera svenska städer för våldsamma kravaller där mestadels invandrargrupper bland annat satte bilar och stadsdelar i brand efter dansk-svenske politikern Rasmus Paludan koranbränningar.  En av de värsta ödeläggelserna skedde i Sveaparken i Örebro där grupper tog till grovt våld mot polis, polishundar och även polisbilar. Sammanlagt skadades 71 poliser, varav 50 som var tvungen att söka vård.

Efter händelsen har polisen videogranskat omkring 467 av de 600 personer befann sig i parken, av dessa kunde 200 misstänkas för brott. 182 personer har sedan delgivits misstanke om grovt sabotage mot blåljusverksamhet och hittills har 150 personer dömts för någon form av brottslighet.

Jag tror inte att vi har lagfört så många för en enstaka händelse någonsin, säger Per-Erik Rinsell, chefsåklagare, till Bonniertidningen Expressen.

Få utvisningar

Totalt har 321 år dömts hittills, det blir i snitt cirka 2,5 år per dömd person. En stor del av antalet dömda är invandrare, men trots det har endast ett fåtal dömts till utvisning. Det var 1 augusti som man införde skärpta regler för utvisning på grund av brott, det vill säga några månader efter påskkravallerna. Rinsell tror att straffen skulle blivit annorlunda om man hade implementerat den nya lagstiftningen.

Det är en betydligt strängare lagstiftning nu, i enlighet med lagstiftarens önskemål. Det skulle absolut ha blivit en skillnad, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!