Träning mer effektivt än antidepressiv medicin

publicerad 23 februari 2024
- av Sofie Persson
Forskarna menar att motion kan ses som "ett hållbart alternativ till läkemedelsbehandling".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Träning är dubbelt så effektivt som antidepressiv medicin när det gäller att behandla depression, visar en studie vid University of Queensland i Australien. Forskarna upptäckte att promenader eller jogging två till tre gånger i veckan var det mest effektiva sättet att motverka depressiva symtom.

I studien, som publicerats i British Medical Journal, analyserades data från 14 170 personer med svår depression från 218 separata studier. Forskarna rangordnade olika former av motion för att se hur effektiva de var vid behandling av tillståndet jämfört med befintliga behandlingsmetoder.

Resultaten visade att behandling med antidepressiv medicin, såsom SSRI-preparat, var mindre effektivt än både terapi och träning. Studien visade att enbart antidepressiva läkemedel förbättrade en persons symptom med 26 procent, samtidigt som enbart promenader eller jogging förbättrade symptomen med 63 procent. Forskarna betonar också att mer intensiv motion gav bättre effekt.

Motion kan därför betraktas som ett hållbart alternativ till läkemedelsbehandling. Vi fann också bevis för att motion ökar effekten av SSRI-preparat, så att erbjuda motion kan fungera som ett adjuvans för dem som redan tar läkemedel“, skriver forskarna enligt The Telegraph.

Yoga och KBT

Även om jogging och promenader visades vara mest effektiva, hade även yoga betydande inverkan. Yoga och kognitiv beteendeterapi (KBT) förbättrade symptomen med i genomsnitt 55 procent. Specifikt visade studien att yoga var mer effektivt för att lindra depressiva symptom hos män och äldre, medan styrketräning var mer effektivt särskilt hos kvinnor och yngre.

Användningen av antidepressiv medicin har ökat i Sverige under 2000-talet och är en av de vanligaste medicinerna som hämtas ut. I Sverige är det exempelvis tre gånger så vanligt att barn tar antidepressiv medicin, jämfört med Norge och Danmark. Även hos äldre har medicinanvändning av antidepressiva ökat med 23 procent sedan 2006.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!