Hög konsumtion av mjölkprodukter skadlig enligt studie

publicerad 15 januari 2020
- av Sofie Persson

Hög konsumtion av mjölkprodukter kan ha ett samband med förtida död, enligt en ny studie vid Harvarduniversitetet.

Studien, som rapporteras av Läkare för framtiden, har publicerats i tidskriften British Medical Journal och visar att personer med hög konsumtion av mjölkprodukter visar en ökad risk att dö i förtid, jämfört med lågkonsumenter av mjölkprodukter.

Forskare följde 217 755 deltagare i olika studier och registrerade deras matintag under en 32-årsperiod. Då såg de att det fanns ett samband mellan en ökad risk att dö i förtid samt en ökad risk för hjärtinfarkt vid hög konsumtion av mjölkprodukter. Av den nya studien framgår dock inte om resultatet påverkas av mjölkprodukternas behandling eller av mjölkkornas näringsintag och livsmiljö har en inverkan på mjölkens hälsoeffekter.

De som kompletterade kosten med antioxidantrik föda eller ersatte mjölkprodukter med baljväxter (böner, linser, ärtor, tofu), nötter eller fullkorn visade en betydligt minskad risk att dö i förtid. Dock ökade risken om man ersatte mjölkprodukterna med rött kött och charkvaror.

Två svenska studier har tidigare gjorts om dödlighet och mjölkprodukter. 2014 gjorde Uppsala universitet en studie där man såg en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid högre konsumtion av mjölk hos både kvinnor och män. Hos kvinnor såg de också en ökad risk för benbrott vid hög mjölkkonsumtion. Den andra studien gjordes också av Uppsala universitet samt Karolinska institutet 2017. Där visade studien att, speciellt hos kvinnor, hög mjölkkonsumtion ökade risken att dö i förtid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.