GMO fortsatt förbjudet på Tasmanien

publicerad 1 februari 2014

På ön Tasmanien söder om Australien kommer det fortsatt att vara olagligt att odla genmodifierade grödor. Därmed går förbudet på den australiensiska ön in på sitt trettonde år.

Tasmaniens vice premiärminister Bryan Green säger att regeringen inte har några planer på att över huvud taget upphäva GMO-förbudet.

– Tasmanien är en ö och vårat system för biologisk säkerhet innebär att lantbruket har goda förutsättningar att dra nytta av statens uppsatta GMO-förbud, säger Green till The Guardian.


Annonser:


Flera olika lobbyorganisationer är dock missnöjda med myndigheternas beslut om att inte upphäva förbudet mot genmodifierade grödor. De anser att myndigheterna sprider desinformation till invånarna om genetisk modifiering.

 

 

Läs även:
GMO förbjuds på Hawaii-ö
Monsanto satsar miljoner på att stoppa GMO-märkning
GMO-förbud på väg i Ryssland
Visselblåsare: Vi tvingades ljuga om GMO
”Handelsavtal banar väg för GMO”
Restaurangkedja märker GMO
Indien stoppar genmodifierade grödor


Fakta GMO:

GMO, genetiskt modifierade organismer, är organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.

Traditionell förädling går istället ut på att man letar efter organismer (exempelvis mutanter) som liknar de egenskaper man vill ha, och avlar på dem så att egenskapen förstärks över generationerna.

Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel GM-majs, GM-potatis och GM-raps) men kan också avse djur och bakterier.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.