8000 steg i veckan minskar risken för tidig död

publicerad 2 april 2023
- av Sofie Persson
Forskare har undersökt 3100 amerikaners promenadvanor och hälsodata.

En till två långpromenader i veckan räcker för att minska risken att dö i förtid, menar forskare. Särskilt personer över 65 år bedöms ha stor nytta av promenader.

Att fysisk aktivitet är bra för hälsan är de flesta medvetna om, exempelvis kom man i en studie nyligen fram till att träning är mer effektivt vid depression än antidepressiv medicin. Även lugnare former av motion som promenader är också mycket hälsosamt.

Forskare vid Kyoto University och University of California har nu studerat hur mycket man behöver gå för att reducera risken att dö tidigt. I studien analyserades data från 3 100 vuxna amerikaner under perioden 2005-2006 och jämfördes sedan med deras hälsodata tio år senare.

Man fann att de som gick minst 8000 steg en eller två dagar i veckan löpte 14,9 procent mindre risk att dö över en tioårsperiod, jämfört med de som inte gick så långt. De som gick mer än 8000 steg eller mer tre till sju gånger i veckan hade en 16,5 procents mindre risk att dö tidigt.

Enligt forskarna handlade det om en lägre risk för all form av dödlighet, inklusive hjärt- och blodkärlsdödlighet.

I Sverige uppgav 67 procent under 2021 att man uppnådde minst 150 minuters pulshöjande aktivitet i veckan, men däremot ligger också svenskar i topp när det gäller stillasittande i Europa. Omkring 20 procent uppger att man sitter ner minst 8,5 timmar om dagen, enligt den senaste Eurobarometern.

Dessa resultat tyder på att individer kan få betydande hälsofördelar genom att promenera bara ett par dagar i veckan, menar forskarna.

Hälsofördelarna var större för de deltagare som var över 65 år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!