Abortkritisk organisation stängs ute av storbanker

Hotet från bankerna

publicerad 28 april 2023
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots en transparent kundkännedom fick organisationen Människorätt för ofödda (MRO) sitt bankkonto avslutat hos Nordea. Organisationen nekades sedan att öppna ett nytt konto hos Handelsbanken.

– Det är svårt att tro att det faktum att vi är abortmotståndare inte spelar in i hur de behandlar oss, säger ordförande Mats Selander.

Förra året fick den abortkritiska organisationen MRO besked från sin bank Nordea att man inte skulle få ha kvar sitt bankkonto. Anledningen man uppgav var att banken saknade tillräcklig kundkännedom. Enligt Selander har banken fått en hel del kundkännedom om organisationen.

Nordea har jättemycket kundkännedom om oss – jag vände ut och in på hela vår verksamhet och våra transaktioner i ett mycket bra samtal med en av Nordeas tjänstemän. Det var efter det samtalet vi blev utkastade, utan någon egentlig förklaring, berättar Selander för Världen Idag.

Han spekulerar i att det skulle kunna ha att göra med pengaöverföringar till en abortkritisk systerorganisation i Pakistan, något man däremot förklarade tydligt för banken att man kontrollerat noggrant eftersom det var viktigt att pengarna hamnade på rätt ställe.

MRO tog då kontakt med Handelsbanken för att istället öppna ett konto där. Selander berättar att banken först “tappade bort ansökan”, och  när man sedan skickade in en ny valde man att avsluta samarbetet med organisationen i Pakistan för att undvika eventuella problem med kundkännedom. Trots detta sade Handelsbanken nej och hänvisade istället till att organisationen skött ekonomin felaktigt.

Under den perioden gick de få pengagåvor vi fick in till mitt privata konto. Jag tömde mitt sparkonto och lade MRO:s pengar där. Vi hade inga alternativ. Självklart har vi varit helt öppna med detta och kassör och revisor har haft full insyn, säger Selander.

I Sverige har allt fler organisationer, företag och även privatpersoner fått sina konton plötsligt avslutade av främst storbankerna. Ofta ges ingen mer förklaring än att man ställer sig bakom motiveringen “bristande kundkännedom”. Detta har exempelvis gjort att fler biståndsorganisationer fått sina bankkonton nedstängda, trots att man varit transparent gällande vart pengarna går. Till och med Finansinspektionen har flaggat för att fler och fler privatpersoner får sina konton avslutade med samma hänvisningar.

Selander tror att det faktum att de är en abortkritisk organisation spelat in i bankernas agerande mot dem och att man i nuläget inte vet hur man ska gå vidare för att kunna hantera sin ekonomi.

Bankerna gör oss rättslösa. Det här skjuter vår ekonomi och våra möjligheter att samla in pengar i sank. Det är svårt att tro att det faktum att vi är abortmotståndare inte spelar in i hur de behandlar oss. Det är trots allt människor som fattar besluten och många andra politiskt inkorrekta organisationer har råkat ut för samma sak.

Världen Idag har kontaktat Nordea och Handelsbanken gällande ärendet, där man menar att man inte kan kommentera enskilda kundärenden utan hänvisar till att man behöver “tillräcklig kundkännedom”.

Stöd kampen för allas rätt till bankkonto

Även Nya Dagbladet tillhör dem som drabbats av bankernas utbredda maktmissbruk när Länsförsäkringar Bank i ett uppmärksammat tilltag låste och sedermera stängde av tidningens, och även redaktionsledningens privata konton i december med hänvisning till "bristande kundkännedom".

Nya Dagbladets advokat menar att banken gjort sig skyldig till flera tydliga lagöverträdelser i processen och en rättsprocess mot banken är nu inledd.

Du kan stödja arbetet via Swish 123 611 30 21 eller via bankgiro 5601-6462. Det går också att donera med betalkort, exempelvis Visa och Mastercard via denna länk, alternativt vår Paypal-sida. Gåvomottagare: Aeon Media AB.

Det går också att donera kontant helt anonymt genom att skicka sedlar väl dolda i ett slutet kuvert till: Nya Dagbladet, Box 1, 774 21 Avesta.

Vi accepterar också donationer via Bitcoin till: 37jwA6hJyYx3y9PmyDdZT6cYxLXZL9PMHQ (läs mer här) samt via Ethereum till: 0x437494eB1F26d63E501a6A80039d44be6A60b5c2 (läs mer här).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!