Nu stämmer Nya Dagbladet Länsförsäkringar Bank – bidra för att finansiera kriget mot bankerna

Hotet från bankerna

publicerad 6 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Nya Dagbladet drar Länsförsäkringar Bank inför rätta, meddelar chefredaktör Markus Andersson och nyhetschef Isac Boman.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu är det klart. Tidningsledningen kan meddela att Nya Dagbladet går vidare och stämmer Länsförsäkringar Bank. Stämningen kommer att ske i flera etapper.

Nya Dagbladets advokat menar att banken gjort sig skyldig till flera tydliga lagöverträdelser i processen med nedstängningen av tidningens och även redaktionsledningens konton. För att klara striden mot bankväldet behöver tidningen nu en krigskassa.

Hjälp oss uthärda ekonomiskt medan vi strider – inte bara för fri media utan för allas rätt till ett bankkonto och för frihet från trakasserier av hederliga företagare och medborgare, säger Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Den inledande bedömningen har varit att rättsfallet i sin helhet troligen kommer att bli unikt i Sveriges moderna rättshistoria. Länsförsäkringar har av allt att döma gjort sig skyldiga till flera lagbrott, där olagligheter har förekommit inte bara i bankens agerande mot tidningens konto, utan även vad gäller redaktionsledningens privata bankkonton.

I förlängningen ser vi inte detta som tidningens strid med banken, utan om att försvara pressfriheten i Sverige och att exponera det systematiska maktmissbruk som bankerna ägnat sig åt under alldeles för lång tid, förklarar Markus Andersson.

Han betonar samtidigt att det i praktiken är en Davids strid mot Goliat och att rättsprocessen kommer att bli krävande för tidningens organisation. Läsarnas fortsatta stöd är därför en förutsättning för att kunna driva en rättsprocess och upprätthålla den publicistiska verksamheten.

Det kommer att sätta vår organisation på prov, men vi kommer inte att backa och med läsarnas stöd är vi övertygade om att detta kommer att bli ett fall som sätter avtryck i offentligheten.

Nya Dagbladets nyhetschef Isac Boman betonar även han att det inte bara handlar om att ställa Länsförsäkringar Bank till svars för dess agerande mot Nya Dagbladet, utan om att sätta rättssystemet och pressfriheten i Sverige på prov inför allmänhetens ögon.

Går det ens att driva oberoende journalistik i Sverige idag? Lagstiftningen på området talar visserligen till vår fördel, men den är samtidigt både svag och vag – så även om vi vinner mot banken måste rättsskyddet stärkas gentemot bankerna, för oberoende medier såväl som för vanliga medborgare. Det här kan bli en bra början till en förändring som går bortom detta rättsfall, säger Boman som tillägger att han tror och hoppas att läsarna och den bredare allmänheten förstår hur viktigt fallet kommer att bli.

Vi är rörda över gensvaret vi fick från läsarna i januari, utan det stödet hade tidningen gått i konkurs. Det här är dock ingen enkel strid och den krassa verkligheten är att vi behöver all hjälp vi kan få även framöver för att klara av att genomföra detta på det sätt som fallet förtjänar, avslutar Boman.

 


Så bidrar du till Nya Dagbladets krigskassa

Stöd Nya Dagbladets kamp mot banken via Swish 123 611 30 21 eller via bankgiro 5601-6462. Det går också att donera med betalkort, exempelvis Visa och Mastercard via denna länk, alternativt vår Paypal-sida. Gåvomottagare: Aeon Media AB.

Donationerna går inte längre till ett konto hos Länsförsäkringar Bank utan hanteras av en tryggare leverantör.

Det går också att donera kontant helt anonymt. Skicka sedlar väl dolda i ett slutet kuvert till: Nya Dagbladet, Box 1, 774 21 Avesta.

Vi accepterar också donationer via Bitcoin till: 37jwA6hJyYx3y9PmyDdZT6cYxLXZL9PMHQ (läs mer här) samt via Ethereum till: 0x437494eB1F26d63E501a6A80039d44be6A60b5c2 (läs mer här).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!