Skola ringde polis när 4-åring vägrade mask

Coronarepressionen

publicerad 23 augusti 2022
- av Sofie Persson
4-åringen nekas tillträde till sin skola och stoppas av rektorn i filmklippet.

En skola i Kalifornien ringde till polisen när en 4-årig pojke utan ansiktsmask inte lämnade skolområdet. Fadern filmade händelsen och har sedan tidigare tagit till rättsliga medel mot skolans maskmandat, som inte krävs enligt lag. Efter att filmen publicerades tog skolan också bort maskkravet för barnen.

I USA har skolorna och förskolorna längre präglats av maskkrav på elever, trots att det finns stora risker för speciellt barn att bära ansiktsmask. Exempelvis menade den tyska neurologen Dr Margarite Griesz-Brisson tidigt att masker kan orsaka syrebrist vid långvarigt bruk och därför inte bör användas av barn. I en nyligen publicerad studie har man även funnit att masker snabbt blir kontaminerade av både svamp och bakterier efter endast några få timmars användning.

Redan inför vårterminen i år började flera skolor i USA att ta bort maskkravet i skolorna, vilket skapade stor glädje bland barnen, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Inför höstterminen har de flesta skolor inget maskmandat på barn eftersom de flesta stater inte har det kravet längre.

Det finns dock undantag och det gäller exempelvis en skola i Kalifornien som infört maskkrav trots att staten lyfte mandatet i våras. En 4-årig pojke nekades under skolstarten att gå på förskolan på grund av att han inte ville bära mask, rapporterar New York Post. Pojken har problem att bära mask så pass att både läkare och tandläkare rekommenderat att han inte ska bära det, enligt fadern Shawn som även försökt förklara detta för skolan. Skolan har dock inte lyssnat på varken Shawn eller hans son, vilket resulterat i att sonen nekats att gå till förskolan.

Shawn fick till slut nog. Varje dag fick han se sin son bli avvisad från skolan med tårar i ögonen.

Han förstår inte vad som händer, han är uppenbart upprörd genom att bli avvisad, säger fadern.

Han valde därför att ta till rättsliga medel och enligt hans advokat Tracy Henderson gör skolan fel när man avvisar sonen och det kan finnas ett civilrättsligt ansvar.

Skolans behörighet i en situation med folkhälsofrågor är, enligt lag, endast att skicka hem ett sjukt barn, menar Henderson.

Under förra torsdagen tog Shawn åter sin son till skolan och när sonen försökte gå in i byggnaden stoppades han och blev eskorterad ut igen. Shawn filmade händelsen där man förklarar att 4-åringen inte är välkommen in i skolan utan mask.

Jag kommer att behöva förflytta honom från campus om ni inte lämnar platsen omedelbart, sade rektorn.

När Shawn inte lämnade skolgården med sin son ringde man till polisen.

I filmklippet kan man se hur en polis kommer och för ett samtal med fadern, senare lämnar Shawn skolgården tillsammans med sin son.

Shawn publicerade filmklippet och dagen efter tog skolan bort kravet på mask för barnen. Något man dock antydde berodde på att antalet fall av covidsmittade gått ner till ”medelnivå”. Shawn välkomnar beslutet och menar att det är dags för barn att ”se ansikten” och ”människor som ler”.

Jag tycker att det är dags att gå framåt, barnen behöver se ansikten, de behöver se människor som ler, de behöver ha en ljusare syn på framtiden i allmänhet, säger Shawn.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!