Säkerhetsansvarig vid Kapitolium dog – dagen innan förhör

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 1 juli 2022
- av Sofie Persson
Michael Stenger, tidigare säkerhetsansvarig vid Kapitolium, till vänster.

Kongresskommittén, som har i uppdrag att utreda vad som hände vid Kapitolium-byggnaden den 6 januari förra året, satte med kort varsel in ett extra möte under tisdagen med anledning av ”nya bevis” som framkommit. Där skulle bland annat Michael Stenger, som arbetade som säkerhetsansvarig vid Kapitolium, vittna.

Stenger, som tidigare uttryckt att man bör leta efter bevis efter vad han benämner som ”professionella agitatorer”, dog dock plötsligt under måndagen under oklara omständigheter.

Det var den 6 januari 2021 som tiotusentals Trumpanhängare samlades utanför Kapitolum-byggnaden i Washington för att protestera mot vad de ansåg vara valfusk. Senare tog sig demonstranterna in i kongressbyggnaden i vad som utmålades som en ”inhemsk terroristattack” utförd av ”högerextremister”.

Videoklipp från händelsen visade dock en annan bild där man bland annat kunde se poliser öppna dörrarna till byggnaden, varefter demonstranterna lugnt vandrade in. Efter händelsen har flera blivit arresterade, anklagade och dömda. Infowars-profilen Alex Jones har även tvingats överlämna all tillgänglig dokumentation om sin påstådda inblandning i ockupationen – eller riskera rättsliga konsekvenser.

I juli förra året skapade representanthuset en speciell kommitté som fick i uppdrag att undersöka vad som egentligen hände den 6 januari 2021. De senaste veckorna har det pågått kongressförhör och i mitten av juni meddelade kommittén att man hade tillräckligt med bevis för att rekommendera justitiedepartementet att åtala Trump. Enligt kommittén visste den tidigare presidenten att han inte vunnit valet och begick enligt dem ett bedrägeri – en “kriminell konspiration” som ledde till intrånget i Kapitolium.

Kongressförhören skulle ha haft ett uppehåll men under måndagen meddelade kommittén att man kallar till ett ”extrainsatt möte” på grund av ”nya bevis” som framkommit. Mötet skulle hållas redan på tisdagen med Cassidy Hutchinson, tidigare assistent till Trumps stabschef Mike Meadows, samt Michael Stenger, som arbetade som säkerhetsansvarig vid Kapitolium den 6 januari 2021.

Stenger, 71, avled dock plötsligt av oklar anledning under måndagen, rapporterar New York Post.

Stenger sade upp sig dagen efter den så kallade stormningen och ska senare ha sagt att man bör överväga att undersöka huruvida det funnits ”professionella agitatorer” på plats, det vill säga någon som fått betalt för att uppvigla folksamlingen. Kritiker till den officiella förklaringsmodellen kring Kapitolium-protesterna har länge spekulerat i huruvida amerikansk underrättelsetjänst eller polis själva varit inblandade i händelseförloppet. Bland annat har man noterat att flera av de på filmklipp mest högljudda och aggressiva agitatorerna som hetsat andra att ta sig in i byggnaden själva inte har åtalats för något brott och att deras identiteter också i flera fall har sekretessbelagts i offentliga handlingar, samtidigt som andra som syns mindre blivit dömda och i vissa fall stämplade som terrorister.

Hutchinson, som var den första från Vita huset att vittna, kom dock till sitt förhör där hon vittnade mot Trump. Hon menade bland annat att man vetat om att flera demonstranter varit beväpnade och att Trump ändå uppmuntrat dem att fortsätta protesten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!