FBI “kan inte svara på” om man låg bakom stormningen av Kapitolium

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 13 januari 2022
- av Isac Boman
Scener från stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden. FBI-chefen Jill Sanborn till höger.

Under en utfrågning under ed i kongressen vägrade Jill Sanborn, toppchef på FBI, konsekvent att svara på frågor om huruvida den federala polismyndighetens egna agenter eller informatörer var inblandade i stormningen av Kapitolium eller uppviglade demonstranter på plats att ta sig in i kongressbyggnaden.

Den 6 januari var det ett år sedan missnöjda republikaner, systemkritiker och anhängare till den dåvarande presidenten Donald Trump tog sig in i kongressbyggnaden efter att först ha demonstrerat utanför denna emot det utbredda valfusk som man menar ägt rum och som rapporterats om av bland annat Project Veritas.

I svensk och internationell massmedia har ockupationen av Kapitolium, till skillnad från de våldsamma och omfattande raskravallerna begångna av den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, liknats vid ett terrorattentat och beskrivits som ett hot mot den amerikanska demokratin och samhället i stort – trots att ockupationen i huvudsak var fredlig och majoriteten av demonstranterna som tog sig in i byggnaden bara gick omkring och tog bilder eller poserade tillsammans med föremål med olika former av politisk koppling.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur polis av oklar anledning öppnade dörrarna till byggnaden och släppte in ett flertal demonstranter som sedan lugnt och stilla kunde promenera runt i Kapitolium.

Händelserna har frekvent använts av vänsterliberaler som ett påstått ”bevis” på hur farliga nationalkonservativt inriktade personer är och hur dessa på olika sätt måste bekämpas. Många av dem som deltog har också dömts till fängelsestraff eller blivit stämplade som terrorister.

Andra framstående systemkritiska profiler som Alex Jones har även tvingats överlämna all tillgänglig dokumentation om sin påstådda inblandning i ockupationen – eller riskera rättsliga konsekvenser.

Utmålades som en terroristattack

FBI gick också ut i mars 2021 och deklarerade att det inte finns några belägg för någon vänsterextrem inblandning i stormningen av Kapitolium utan att det var ”högerextremister” och ”vit makt-anhängare” som låg bakom våldet och att det hela sammantaget bör betraktas som en inhemsk terroristattack.

Kritiker till den officiella förklaringsmodellen kring Kapitolium-protesterna har länge spekulerat i huruvida amerikansk underrättelsetjänst eller polis själva varit inblandade i händelseförloppet. Bland annat har man noterat att flera av de på filmklipp mest högljudda och aggressiva agitatorerna som hetsat andra att ta sig in i byggnaden själva inte har åtalats för något brott och att deras identiteter också i flera fall har sekretessbelagts i offentliga handlingar.

Under en utfrågning i kongressen gjorde den republikanske senatorn Ted Cruz ett försök att reda ut dessa frågetecken och bad FBI-chefen Jill Sanborn att svara på huruvida agenter eller informatörer varit inblandade i ockupationen. Inte heller vill hon svara på om en person som på filmklipp syns hetsa andra deltagare att storma Kapitolium arbetar för FBI eller inte.

– Jag kan inte svara på det, påstod Sanborn.

Senatorn frågade då om FBI-agenter deltagit i att uppvigla andra demonstranter att begå brott, men fick även då samma undvikande svar.

– Jag kan inte svara på det.

Bristen på faktiska svar har chockerat många amerikaner, inte minst den konservative programledaren Tucker Carlson på Fox News.

Det uppenbara svaret skulle ha varit: ”Skojar du, eller? Självklart begår inte FBI våldsbrott i hemlighet, det vore ju sinnessjukt”. Jill Sanborn kan självklart svara på frågan, och hon borde tvingas att svara på en gång, konstaterar han.

Pådrivare anklagas för att vara FBI-agent

En av de personer som misstänks ha arbetat på uppdrag av FBI är den före detta marinkårssoldaten Ray Epps som filmades när han innan själva stormningen gick runt och uppmanade, beordrade och skrek på demonstranterna utanför att de skulle ta sig in i själva kongressbyggnaden.

Redan under protesterna väckte hans beteende misstänksamhet och flera personer på plats anade redan då att Epps kunde vara en FBI-agent som försökte få demonstranterna att begå brott.

– Ok hörni, sprid ordet. Så snart presidenten är klar med sitt tal så går vi till Kapitolium. Kapitolium, i denna riktning! hörs han bland annat skrika i ett videoklipp.

Trots att mannen helt uppenbart var drivande i stormningen av Kapitolium har han inte åtalats för något brott alls. FBI har alltså heller inte ens velat svara på huruvida Ray Epps arbetar för den amerikanska federala polisen. Epps namn försvann också ”mystiskt” från listan över de mest efterlysta personerna kopplade till stormningen.

Välkänd FBI-taktik

Efter att Epps identitet slutligen blev känd så valde Daily Mail att åka hem till honom. När tidningens utsända närmar sig hans hem i Arizona vill han dock inte svara på några frågor varken om sitt tidigare liv som marinkårssoldat eller huruvida han numera arbetar för FBI. Istället lämnar han platsen.

Tilläggas kan att även USA:s justitieminister Merrick Garland har vägrat att svara på frågor om FBI:s inblandning i stormningen och hänvisat till att man inte kommenterar pågående utredningar.

Det har tidigare även rapporterats om att FBI nyligen försökt manipulera medlemmar i en amerikansk milisgrupp att planera en kidnappning av Michigans vänsterliberala guvernör Gretchen Whitmer och även om denna händelse inte direkt har koppling till ockupationen av Kapitolium så menar många att det ändå visar att FBI inte drar sig för att organisera brottsliga aktioner av olika slag och ”lura” människor att begå kriminella handlingar.

Den granskande journalisten Gleen Greenwald är också inne på att det är sannolikt att FBI orkestrerade händelserna vid Kapitolium och pekar på att myndigheten har en lång tradition av att infiltrera och manipulera rörelser som man upplever som ett hot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!