Alex Jones tvingas vittna och överlämna dokument om Kapitoliumprotesterna

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 24 november 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kommitté som utreder händelserna omkring protesterna vid Kapitolium den 6 januari kräver nu att Infowars-profilen Alex Jones vittnar och överlämnar alla dokument kring sin påstådda inblandning i stormningen av byggnaden. Jones själv kallar tvångsåtgärden för en krigsförklaring mot det amerikanska folket och deras friheter.

Alex Jones, den republikanske rådgivaren Roger Stone och tre andra personer tvingas nu både lämna över dokument kring sin inblandning i ockupationen men också vittna om denna inför kommittén, annars riskerar de böter eller fängelse. Kommittén hävdar bland annat att Jones ska ha uppmanat sina följare att delta i de protester som sedan ledde till ockupationen.

– Den utvalda kommittén söker information om demonstranterna och den efterföljande marschen till Kapitolium som eskalerade till en våldsam mobb som attackerade Kapitolium och hotade vår demokrati, hävdar den demokratiske politikern och kommitténs representant från Mississippi, Bernie Thomson.

Han tillägger att man vill få reda på ”vem som organiserade, planerade, betalade för och fick pengar relaterade till dessa evenemang” och vilken ”kommunikation” demonstranterna hade med tjänstemän i Vita Huset och kongressen.

Hittills har över 20 personer tvingats vittna eller lämna över dokument men rättsliga förelägganden kan komma att delges betydligt fler än så. Ytterligare drygt 150 personer har ”intervjuats” av kommittén.

Alex Jones anklagas för att varit en av de som organiserat protesterna som föranledde ockupationen och att han ”lyft fram” dåvarande president Donald Trumps anklagelser om valfusk och uppmanat sina lyssnare att komma till Washington den 6 januari.

Jones själv riktar stark kritik mot att han tvingas vittna om sin påstådda inblandning och dessutom lämna över dokumentation relaterad till denna. Han menar att det snarast handlar om en politisk häxjakt på regimkritiker där Infowars står i skottgluggen och att det amerikanska folkets friheter även i allmänhet är satta under stark press.

– Nu har den här kommittén som skapats av Demokraterna som en häxjakt ljugit om mig själv och så många personer jag känner och hävdat att vi ville attackera Kapitolium den sjätte januari. Det här är samma demokrater som säger att Kyle Rittenhouse sköt tre svarta personer och var en vit rasist. De är lögnare, dundrar han.

Han menar vidare att det rättsliga föreläggandet är olagligt till sin natur och att den pågående utvecklingen i USA där Trump-anhängare och andra regimkritiker svartmålas och anklagas utan substans är mer allvarligt än McCarthyismen på 40- och 50-talet när amerikaner anklagades för att vara kommunister och landsförrädare.

– Det här är en krigsförklaring mot det amerikanska folket och mot yttrandefriheten. De bryr sig inte ens om att jag var där vid Kapitolium för att stoppa det som hände. De vill i princip sätta mig i en rättegång hos medieföretagen där de visar selektiv information så att när människor hör namnet Alex Jones så tror de att man pratar om en upprorsmakare och brottsling.

Jones påpekar samtidigt att han inte är förvånad över beskedet mot bakgrund av att hans mediaprojekt under lång tid har trakasserats av amerikanska medier och myndigheter.

– Jag är välsignad och hedrad över att bli förföljd av de här onda globalisterna, fortsätter han och menar att det hela beror på att statsmaskineriet inte vill att han ska fortsätta rapportera om politiska missförhållanden i USA.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!