Här släpper polisen in i demonstranterna i parlamentet

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 11 januari 2021
- av Sofie Persson
Kapitolium, Washtington, DC.

En video visar hur polisen under ordnade former släppte in demonstranterna under den så kallade stormningen av parlamentsbyggnaden Kapitolium. Bakgrunden till detta är ännu oklar.

När tiotusentals Trump-anhängare förra veckan protesterade mot det valfusk som uppdagats var det många som reagerade kraftigt efter att demonsranter tagit sig in i den amerikanska parlamentsbyggnaden i Washington, DC. Bland annat kommenterade Netflix-regissören Rob BlackhurstSnälla, bara skjut ihjäl dem allihop.”.

I protesten så dog fyra människor, bland annat en kvinnlig obeväpnad Trumpanhängare som sköts. Flera fördes också till sjukhus.

Protesten har i sin helhet fördömts som våldsam mot bakgrund av de demonstranter som stormade parlamentet. En video inspelad vid händelsen visar en annan historia. Den visar hur polisen öppnar dörrarna till Kapitolium och välkomnar demonstranterna i lugn och ro.

 

 

I videoklippet syns hur en folksamling står utanför en av ingångarna till Kapitolium. Dörrarna öppnas och folkmassan promenerar lugnt och ordnat in i byggnaden som vid ett studiebesök. Varför detta har skett är ännu oklart.

Washingtons federale åklagare har i ett uttalande sagt att han kommer åtala de poliser som medverkat till att ge demonstranterna tillträde till byggnaden.

Uppgifter finns också om att chefen för den polisstyrka som ansvarar för säkerheten runt Kapitolium har ombetts att avgå. En utredning av händelsen ska också inledas.

Nu ifrågasätts det från flera håll om det överhuvudtaget var en stormning som skedde på Kapitolium eller inte. Man frågar sig också vem som gett polisen instruktioner att släppa in demonstranterna samt med vilket motiv. Anklagelser om att poliserna skulle vara Trump-anhängare och därför släppt in dem cirkulerar också. Samtidigt hävdar andra att det är en motståndare till presidenten som ligger bakom allt och att syftet var att använda det mot Donald Trump.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!