Kapitolium-demonstrant frias

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 20 april 2022
- av Sofie Persson
Matthew Martin döms inte för sin medverkan i protesterna.

Efter att flera blivit arresterade, anklagade och dömda för den så kallade stormningen av Kapitolium har en domstol nu för första gången frikänt en anklagad demonstrant. Matthew Martin kunde inte förklaras skyldig bland annat eftersom man kunde anta att han trodde att polisen tillät människor att gå in i kongressbyggnaden.

Det var den 6 januari 2021 som tiotusentals Trumpanhängare samlades utanför Kapitolum-byggnaden i Washington för att protestera mot vad de ansåg vara valfusk. Senare tog sig demonstranterna in i kongressbyggnaden i vad som utmålades som en ”inhemsk terroristattack” gjorda av ”högerextremister”.

Videoklipp från händelsen visade dock en annan sanning då man kunde se poliser öppna dörrarna till byggnaden, varefter demonstranterna lugnt vandrade in.

I protesten dog fyra människor, bland andra en kvinnlig obeväpnad Trumpanhängare som sköts. Flera fördes också till sjukhus.

Efter protesterna påbörjade FBI arbetet med att arrestera och döma tusentals människor som deltog, varav vissa blivit stämplade som terrorister.

Matthew Martin arresterades i april 2021 och anklagades då för att ha tagit sig in och vistats i en byggnad med särskilda restriktioner; oordnat och störande beteende i en byggnad med särskilda restriktioner, våldsamt inträde och oordning i en kongressbyggnad samt för paradera, demonstrera eller protestera i en kongressbyggnad. Han är nu den första som åtalades för stormningen av Kapitolium som frikänns, rapporterar NBC News. I rättegången framkom att det finns rimliga tvivel om att Martin visste att han gick in i ett avgränsat område, eftersom han skulle kunnat anta att poliserna på plats tillät demonstranter att gå in i kongressbyggnaden. Det presenterades heller inga bevis för att Martin korsade polisens avspärrningar.

Vid protesterna finns det även uppgifter som tyder på att FBI varit en pådrivande faktor för att den så kallade stormningen ägde rum. I en video ses bland annat den förre marinkårssoldaten Ray Epps där han uppmanade, beordrade och skrek på demonstranterna utanför att de skulle ta sig in i själva kongressbyggnaden, vilket redan från början fick människor att misstänka att han arbetar för FBI.

Epps har inte, trots videobevisen, blivit anklagad för något brott trots att han uppenbart varit drivande i stormningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.