Nytt filmmaterial offentliggörs från Kapitolium-protesterna

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 23 november 2023
- av Jan Sundstedt
Protester utanför Kapitolium den 6 januari 2021.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Talmannen i amerikanska representanthuset, Mike Johnson (R), offentliggör nu över 40 000 timmar filmmaterial från händelserna kring Kapitolium den 6 januari 2021.

Johnson påpekar att cirka fem procent av det tillgängliga filmmaterialet undanhålls, eftersom det “kan innehålla känslig säkerhetsinformation relaterad till byggnadens arkitektur”. Offentliggörandet välkomnas av Donald Trump.

Johnson meddelande i förra veckan att representanthusets administrationskommitté beslutat publicera nästan allt film- och videomaterial från tumultet på Capitol Hill, Washington D.C, i januari 2021. I den första omgången ingår omkring 90 timmar bildmaterial, som nu alltså blir tillgängligt för allmänheten.

Han menar att beslutet kommer att “ge miljontals amerikaner, brottsanklagade, offentliga intresseorganisationer och media en möjlighet att själva se vad som hände den dagen, snarare än att behöva förlita sig på tolkningen av en liten grupp regeringstjänstemän”.

Detta är andra försöket från republikanerna i representanthuset att offentliggöra videofilmerna från den 6 januari. I mars överlämnade den tidigare talmannen Kevin McCarthy en del av filmmaterialet till TV-värden Tucker Carlson.

Denne sände en del av materialet i sitt dåvarande program Tucker på Fox News. Något som ledde till att Jacob Chansley, som medier döpt till QAnon-shamanen, släpptes fri i förtid.

Tack vare nya bildbevis släpptes Jacob Chansley i förtid. Foto: faksimil/Youtube

Donald Trump hyllar beslutet

Föga oväntat hyllade Donald Trump talman Mike Johnson för dennes beslut att offentliggöra filmmaterialet från Kapitolium.

Grattis till representanthusets talman Mike Johnson för att ha modet att släppa alla ‘J6-banden’”, kommenterade Donald Trump på X.

Visas via internet

Idag kommer vi omedelbart att börja publicera video på en offentlig webbplats och flytta så snabbt som möjligt för att lägga till webbplatsen nästan alla bilder, mer än 40.000 timmar”, uttryckte Mike Johnson på X.

Fram till dess kommer ett offentligt visningsrum “att säkerställa att varje medborgare kan se varje minut av videorna ocensurerade”, förtydligade Johnson vidare.

Biden-administrationen har till dags dato åtalat över 1 000 personer för en mängd olika brott och förseelser i samband med händelserna. Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio, som inte ens befann sig på platsen, dömdes till det längsta straffet hittills – 22 års fängelse för “uppviglande konspiration”.

Ingen av dessa har i realiteten dock anklagats för “uppror” – en specifik fras från det 14:e tillägget i USA:s konstitution, vars dåtida syfte var att frånta sydstatare deras rättigheter efter inbördeskriget.

Demokraterna har dock åberopat detta i flera rättsliga utmaningar för att hindra Trump från att kandidera till Vita huset på nytt. Något som än så länge varit resultatlöst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!