Québec backar om straffskatt för ovaccinerade

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 2 februari 2022
- av Sofie Persson
Francois Legault, provinsledare för Québec i Kanada.

Nyligen ansåg Québec att man behövde beskatta sina få invånare som inte tagit covidvaccin. Nu meddelar provinsen att man backar från beslutet för att det skapat en ”splittring” hos invånarna. Samtidigt lättar man något på de hårda restriktionerna.

Det var i januari som provinsen Québec i Kanada meddelade att man planerade att lägga in en ”särskilt hälsoskatt” för de som inte tagit någon dos av covidvaccinet. Provinsledaren Francois Legault menade då att det var en fråga om rättvisa för de 90 procent av invånarna som tagit vaccinet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu har man dock vänt i frågan och drar tillbaka beslutet, meddelade provinsledaren under en presskonferens på tisdagen, rapporterar CBC.

Provinsen kommer alltså inte att införa någon straffskatt för de som är ovaccinerade, som det ser ut nu, och anledningen är att man anser att det skapade en splittring hos medborgarna. Legault anser sig plötsligt ha rollen som någon som ska ”föra samman invånarna”, trots att han för endast några veckor sedan var tydlig med att han ville separera dem skattemässigt.

Jag förstår att detta har splittrat invånarna och just nu måste vi bygga broar. Min roll är att försöka föra samman invånarna för att bli enade som människor, sade provinsledaren.

Samtidigt lättar man något på de hårda restriktionerna i landet. Gym, som varit stängda sedan december, får nu ha öppet på deltid. Även restauranger får nu servera mat på plats , något som också förvägrades i december. Dock får man endast använda 50 procent av kapaciteten. Teatrar och biografer förväntas öppna senare under månaden. Barer får inte öppna ännu på grund av ”riskerna”, menar provinsledaren.

Under förra helgen anordnades en stor ”resande demonstration” av landets lastbilschaufförer, som fortfarande pågår i Kanada, och kommande helg planeras en demonstration vid Quebec Winter Carnival. Däremot menar Legault att beslutet inte har med demonstrationen att göra utan att detta planerades redan innan man kände till den.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!