MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Poliser skjutna under raskravaller i Louisville

Raskravallerna i USA

publicerad 24 september 2020
- av Per Nordin
Två poliser har skjutits i Louisville.

Ytterligare två poliser har skottskadats i samband med kravaller kopplade till den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.

Bakgrunden till de nya raskravallerna i Louisville, Kentucky påstås vara att att en ung svart kvinna dödades av polisen när skottlossning bröt ut under en pågående husrannsakan. Kvinnans pojkvän sköt enligt uppgifter först mot polisen, som sedan besvarade elden och träffade kvinnan som avled. Polisen bedömdes ha handlat i självförsvar, även om en av dem åtalas för att ha försatt parets grannar i fara eftersom några kulor gick igenom väggen i lägenheten.

Resultatet blev som så många gånger tidigare under det senaste året att stora grupper av vänsterextremister och våldsbejakande svart makt-aktivister från BLM-rörelsen gick ut på gatorna i staden, somliga för att demonstrera, men många för att starta upplopp, anlägga mordbränder, misshandla människor och slå sönder egendom.

Det finns förhoppningar om att de skjutna poliserna kommer att överleva och deras tillstånd bedöms inte som livshotande.

– Poliserna vårdas på sjukhus. En av dem är vaken och tillståndet bedöms som stabilt. Den andra polisen opereras just nu. Där bedöms stillståndet också vara stabilt, säger polischef Robert Schroeder till lokala medier.

Kentuckys demokratiske guvernör Andy Beshear har valt att ta hjälp av nationalgardet för att skydda viktig infrastruktur och byggnader, ett beslut som hyllas av president Donald Trump.

– Jag förstår varför han kallade in nationalgardet, vilket var väldigt bra. Jag tycker det är väldigt positivt. Det kommer att ordna sig, säger Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

För närvarande arbetar i princip hela den lokala poliskåren med att bekämpa och minimera de våldsamma upploppen och ett tre dagar långt utegångsförbud nattetid har också införts i staden.

Förutom skjutningen av de två poliserna har hundratals våldsamma vänsterextremister och BLM-anhängare attackerat polisen med stenar, flaskor och tillhyggen. Ett 30-tal av dessa har gripits. Raskravallerna har också intensifierats i städer som New York, Boston, Washington DC och Los Angeles, enligt TT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend