USA: Flera poliser skjutna i samband med kravallerna

Raskravallerna i USA

publicerad 3 juni 2020
- av Per Nordin
"Demonstranter" i Philadelphia.

Flera poliser har skjutits i samband med de omfattande raskravallerna i USA. Även en afroamerikansk säkerhetsvakt har dödats.

I St Louis har fyra poliser skjutits under upploppen. Skadorna ska enligt myndigheterna dock inte vara livshotande. Under måndagsnatten var St Louis skådeplats för bränder, plundring och allmän vandalism. Det är i nuläget okänt vem som sköt poliserna.

I Las Vegas har en polis blivit skjuten i huvudet och ska enligt oklara uppgift vara vid liv, men behöver livsuppehållande vård. Enligt Las Vegas Sun skedde skjutningen i samband med att stämningen blev hätsk mellan poliser och ”demonstranter”.


Annonser:


I Buffalo blev två poliser påkörda av en bil under måndagskvällens kravaller. Båda överlevde och ska vara i stabilt hälsotillstånd.

I Richmond, Virginia, blev två poliser skjutna under natten mot tisdag. Förutom poliserna blev även en misstänkt, vid namn Waseem, skjuten. En av poliserna ska enligt uppgift blivit skjuten i bröstet och ha allvarliga skador, men båda polisernas tillstånd ska dock vara stabilt. Waseem och två andra misstänkta som greps hade deltagit i ”protesterna” tidigare på kvällen.

Under fredagskvällens upplopp i Oakland blev två säkerhetsvakter vid departementet för inrikes säkerhet beskjutna. En av vakterna avled senare av sina skador. Den dödade vakten har identifierats som afroamerikan med namnet David Patrick Underwood.

En skåpbil ska ha kört upp bredvid de båda männen och sedan öppnat eld mot poliserna som vaktade en federal byggnad i staden. Inrikesdepartementet har fördömt dådet och menar att det rör sig om en riktad attack.

– Vi har anledning att tro att dessa individer aktivt valde ut uniformerade poliser som måltavlor, säger den lokala polischefen Susan Manheimer.

Enligt FBI ska en vit skåpbil ha kört fram till och stannat vid byggnaden där poliserna befann sig och en av passagerarna började då skjuta.

Polisen i Oakland och FBI arbetar nu gemensamt för att hitta mördarna och uppmanar alla som sitter på information om dessa att kontakta polisen.

Den mördade polisen lämnar efter sig en fästmö. Ett idrottsevent planeras att arrangeras vid lämplig tidpunkt för att hedra Underwood, som var en varm anhängare av sporten softboll som han engagerade sig i lokalt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.