Raskravaller eskalerar i Portland – polis attackeras med brandbomber och vapen

Raskravallerna i USA

Efter nya upplopp beskrivs Portland nu som en krigsskådeplats där våldsbejakande vänsterextremister och BLM-aktivister satt stora delar av staden i lågor, slagit sönder bilar och byggnader och attackerar polisen med tillhyggen, brandbomber och andra vapen.

publicerad 25 september 2020
- av Per Nordin
Våldsamma BLM-aktivister attackerar polisen med brandbomber.

Den biträdande polischefen Chris Davis beskriver protesterna som ”exceptionellt våldsamma” och på en nivå som man tidigare inte varit med om sedan raskravallerna tog fart efter skjutningen av George Floyd för fyra månader sedan.

Åklagare menar att de poliser som blev beskjutna under ett knarktillslag och sedan sköt tillbaka och dödade en kvinnlig afroamerikan, har agerat i nödvärn och därför heller inte ska åtalas. Trots detta används händelsen nu som ursäkt för grovt kriminella grupperingar att starta våldsamma upplopp, bruka våld mot myndighetspersonal och förbipasserande och att sätta delar av staden i brand.

Utegångsförbud nattetid har införts, men ändå har hundratals vänsterextremister och svarta gängmedlemmar varit ute och vandaliserat affärslokaler och bilar. Till och med ett sjukhus fick fönstren sönderslagna, skriver Reuters.


Annonser:


Minst 24 personer arresterades av polis för brottsliga aktiviteter under natten, jämfört med 127 föregående natt. De allra flesta rapporteras ha kommit undan, trots att BLM-aktivisterna och vänsterextremisterna vid flera tillfällen öppet gått till attack mot polisen – något som Nya Dagbladet rapporterat om även nyligen skedde i samband med att extremister från de våldsbejakande grupperingarnas skjutit två polismän i samband med upplopp i Louisville, Kentucky.

Mannen som sköt de två poliserna tidigare i veckan har arresterats och identifierats som en 26-årig afroamerikan vid namn Larynzo Johnson – som filmades när han öppnade eld mot polisen med en pistol.

Vänsterliberala medier och politiker har valt att tona ner de våldsamma raskravallerna och beskriver upploppen i diplomatiska ordalag där man ofta betonar att majoriteten av aktivisterna ska vara fredliga demonstranter och att det skulle handla om legitima reaktioner mot ett rasistiskt polisväsende som påstås förtrycka icke-vita med systematiskt och grovt övervåld.

Raskravallerna har intensifierats inte bara i Portland, utan också spritt sig till New York, Los Angeles, Atlanta, Washington, Oakland, Philadelphia, Denver, Seattle och Buffalo. President Donald Trump har deklarerat att han sänder in nationalgardet till stöd förutsatt att lokala makthavare ber om det.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.