Plundring och upplopp i Minnesota – svarta kravaller sprider sig nu i USA

Raskravallerna i USA

publicerad 29 maj 2020
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tre nätter i rad har upplopp och plundring rasat i Minneapolis i USA. Detta sedan en afroamerikansk man dött i samband med ett polisingripande som mainstreammedia porträtterat som rasistiskt motiverat.

Bland annat har en polisstation satts i brand och en man ska ha dött i en skottlossning. Flera butiker har plundrats och vandaliserats. Polisen har trots bruk av tårgas och gummikulor inte lyckats stoppa upploppet. I ett videoklipp som cirkulerat på sociala medier hotar en maskerad afroamerikan att upploppen ska förflyttas till förorterna – där främst vita amerikaner bor.

Protesterna sprider sig också nu över landet. En stor motorväg i Los Angeles blockerades av aktivister från den våldsbejakande organisationen “Black Lives Matter”.

 

Som en reaktion på oroligheterna har flera vita beväpnade män som beskriver sig som fria amerikaner inlett organiserat beskydd av vissa områden från plundringen och raskravallerna, blanda annat för att hjälpa butiksägare och personal som drabbats av plundring och vandalism. De tror att deras närvaro på gatorna har en lugnande effekt, och att polisen även är mindre benägen att försöka kränka medborgerliga rättigheter när det finns andra beväpnade amerikaner med dem.

– Det är på tiden att några tungt beväpnade rednecks står sida vid sida med sina medmänniskor, säger en av dem till Fox.

Upprinnelsen till upploppet är polisingripandet mot 46-årige George Floyd, som misstänktes ha använt en falsk check och avled i samband med gripandet. Det dödliga ingripandet har porträtterats som rasistiskt motiverat av en vit polis, trots att även en polis med asiatiskt ursprung närvarade vid samma tillfälle.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!