Fälls för Floyds död – riskerar 75 år i fängelse

Raskravallerna i USA

publicerad 21 april 2021
- av Sofie Persson
Utanför rättegången jublade massorna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare polisen Derek Chauvin fälls för George Floyds död på tre punkter och riskerar nu upp till 75 år i fängelse. Samtidigt visar en obduktion att Floyd inte dog utav kvävning orsakad av polismannen.

Det var i maj förra året som George Floyd arresterades av polis i Minneapolis, USA. Anledningen till att han arresterades var att han misstänktes använda en falsk check i en butik. I samband med polisingripandet så avled också Floyd efter att en polis tryckte sitt knä mot Floyds nacke eller rygg för att hålla honom nere. Polisingreppet porträtterades snabbt som rasistiskt och därefter startades en lång rad med våldsamma upplopp runt om i USA, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Den numera före detta polisen Derek Chauvin misstänktes snabbt för att vara ansvarig för Floyds död och en rättegång startades mot honom den 8 mars 2021. Han åtalades på ”second-degree unintentional murder”, ”third-degree murder” och ”second-degree manslaughter”, vilket är olika former av dråp.

Nu står det klart att Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död, enligt juryn. Det rapporterar NBC.

Han fälldes på alla tre punkterna, vilket innebär att juryn var enhällig i sitt beslut. Obduktionen visade dock att Floyd inte dog av kvävning från polisens knä. Försvaret yrkade därför på att det var Floyds droganvändande och hjärtfel som gjorde att han avled, vilket också obduktionen visade. Juryn menade dock att det var Chavins knä som dödade mannen, även om det inte skedde avsiktligt.

Hur mycket tid han kommer få i fängelse är inte bestämt ännu men eftersom han fälldes på alla punkterna kan han få hela 75 år i fängelse.

Utanför domstolen hurrade folket när beslutet kom. Människor jublade, dansade och vissa viftade med BLM-flaggor. President Joe Biden ringde även till Floyds familj och sa att han ”var lättad”.

Vi kommer få mycket mer gjort, sade presidenten till familjen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!