Uppgifter: New Yorks borgmästare lät BLM-kravaller hållas

Raskravallerna i USA

publicerad 24 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Bill de Blasio får hård kritik för sin hantering av BLM-kravallerna 2020.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare guvernören Andrew Cuomos rådgivare, Melissa DeRosa, anklagar den dåvarande borgmästaren Bill de Blasio för att fullt medvetet ha låtit bli att skicka in tillräckligt med poliser under de våldsamma Black Lives Matter-kravallerna i New York City 2020.

Skälet ska ha varit att borgmästaren varit rädd att få negativ uppmärksamhet och publicitet på grund av sammanstötningar mellan polisen och svart makt-aktivisterna.

I sin kommande självbiografi berättar DeRosa att borgmästaren de Blasio var rädd för att sammanstötningar mellan poliser och demonstranter skulle filmas och bli virala, och att han därför aktivt lät bli att kalla in ytterligare poliser – något som istället ledde till att de inkallade poliserna förblev passiva.

Som ett resultat, med vetskap om att de var underlägsna, var officerare ovilliga att ta sig an plundrarna”, skriver hon.

Trots att över 450 butiker uppskattats ha vandaliserats eller förstörts under oroligheterna gjorde de Blasio klart att han inte ville ha stöd från varken delstatspolis eller nationalgarde. Borgmästaren ska också ha påverkats kraftigt av vänsterextrema demonstranter som högljutt krävde och skanderade att polisen skulle avskaffas eller åtminstone mista sin finansiering.

Kaoset intensifierades

Det var oklokt och dumt, men det hindrade inte vänsterextrema förtroendevalda från att ta upp mantrat. Borgmästaren tog det ett steg längre och försökte ta ledningen genom att meddela att han skulle skära ned 1 miljard dollar från NYPD:s driftbudget och ytterligare 500 miljoner dollar från dess kapitalbudget”, skriver DeRosa vidare

Nu var de Blasio fångad mellan verkligheten att behöva poliser för att säkerställa att staden inte utvecklades till ett fullständigt pandemonium och att inte vilja alienera sin politiska bas”, fortsätter hon.

BLM-anhängarna blev alltmer aggressiva och polisen desperat. DeRosa beskriver hur plundrare krossade butiksfönster och stal alla varor de kunde bära – samtidigt fanns ingen polis inom synhåll som kunde stoppa dem.

“En skamfläck”

Guvernör Cuomo som förespråkade en betydligt hårdare linje gick också ut offentligt och kallade den omfattande plundringen en ”skamfläck” och till slut insåg de Blasio att han var tvungen att agera.

Borgmästaren insåg nu både den praktiska och den politiska verkligheten: kaoset skadade honom mer än att förolämpas av den yttersta vänstern. Den natten översvämmades gatorna av poliser. Antalet arresteringar och plundringar minskade dramatiskt. Det betydde mycket mer än några skadade egon eller negativ press om ’fejden’ mellan guvernören och borgmästaren”, skriver DeRosa.

De Blasios tidigare stab förnekar alla anklagelser och hävdar att polisen fick alla resurser som de behövde.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!