Polisens hot till lastbilsdemonstranterna: ”Era körkort kan dras in”

Coronarepressionen

publicerad 17 februari 2022
- av Sofie Persson
Ottawa-bor hälsar lastbilskortegen på väg in mot parlamentet.

Kanadensiska myndigheter fortsätter de intensiva försöken att stoppa protesterna i Ottawa. Nu hotar polisen deltagarna med att dra in körkortet samt arrestera de som inte lämnar huvudstaden.

I Ottawa fortsätter den fredliga demonstrationen ”Freedom Convoy” där man under onsdagen var inne på det tjugonde dygnet av närvaro utanför parlamentet. Myndigheterna i Kanada har med ökande desperation vidtagit allt mer extrema åtgärder, där man bland annat har beslagtagit drivmedel för chaufförerna.

I måndags deklarerade även premiärminister Trudeau att den federala regeringen åberopar lagen om undantagstillstånd – en lag som är avsedd att tillämpas vid krigstillstånd och nationella katastrofsituationer. Detta innebär bland annat att den federala regeringen nu även kan förbjuda folksamlingar, ”säkra” upprättade skyddszoner, ta direkt kontroll över allmännyttiga tjänster och funktioner samt kontrollera vilka tjänster som ska tillhandahållas och till vem.

I praktiken innebär det även att det blir lättare att bötfälla, fängsla och på andra sätt straffa människor som deltar i protesten.

Under onsdagen gick polisen omkring i staden med lappar där man uppmanar deltagare att omedelbart lämna staden eller riskera att bli arresterade, rapporterar Politico.

Den som blockerar gator, eller hjälper andra vid blockering av gator gör sig skyldig till ett brott och kan arresteras. Du måste omedelbart upphöra med den olagliga aktiviteten, annars kommer du att riskera böter”, står det på lappen.

Demonstranten Todd Boutilier menar att det hela kan vara en skrämseltaktik från polisen.

Det kan vara en bluff. Det kan vara en skrämseltaktik. Vi åker ingenstans. Hela världen tittar på oss nu, konstaterar Boutilier.

I ett ytterligare hot var polisen mer ingående och menade att körkorten också kan komma att dras in i samband med arrestering, samt att privat egendom kan komma att beslagtas.

Ditt fordon och egendom kan beslagtas eller tas bort. Ditt körkort kan dras in. CVOR-certifikat (kommersiell fordonsoperatörens registrering) kan upphävas. Ditt personliga kapital eller affärstillgångar, inklusive virtuell valuta, kan bli föremål för granskning och begränsning”, skrev polisen på en andra lapp under onsdagseftermiddagen, enligt CTV News.

Att ta med en minderårig till protesten uppger man också kan ge upp till 5000 dollar i böter och i värsta fall fängelse.

Hoten verkat dock inte ha bitit på demonstranterna då de flesta fortfarande är kvar i huvudstaden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.