Trudeau aktiverar krigslagar i Kanada – för att bekämpa demonstranter

Coronarepressionen

publicerad 16 februari 2022
- av Markus Andersson
Justin Trudeau under pressmeddelandet tv. Demonstranter i Ottawa th.

Världens blickar fortsätter att riktas mot Kanada i kölvattnet av jättekonvojen som kört in till huvudstaden Ottawa i protest mot den hårdföra coronapolitiken i landet.

Nu har den pressade premiärministern Justin Trudeau för första gången i landets historia åberopat lagen om undantagstillstånd i ett försök att bekämpa den fredliga demonstrationen – en lag som ursprungligen varit avsedd för krigstillstånd och katastrofsituationer.

Under måndagen deklarerade Trudeau att den federala regeringen åberopar lagen om undantagstillstånd för att stoppa de omfattande folkliga protesterna mot landets coronapolitik. Det är första gången någonsin som lagen från 1988 implementeras i landet.

I praktiken ger The Emergencies Act regeringen vittgående befogenheter till premiärministerns ämbete och är ursprungligen tänkt att användas vid naturkatastrofer eller akuta säkerhetshot och krig – samt att situationen är sådan att myndigheterna i provinsen själva inte kan hantera den. Alternativt ska situationen allvarligt hota Kanadas regerings förmåga att bevara den egna suveräniteten, säkerheten och territoriella integriteten.

Enligt Trudeau är åtgärderna nödvändiga för att ta i itu med ”blockaderna och ockupationen” av Ottawa som han benämner Freedom Convoy-protesten i huvudstaden. Premiärministern menade samtidigt att undantagstillståndet inte införs för att ta ifrån medborgarna deras grundläggande rättigheter och friheter eller för att begränsa deras yttrandefrihet eller rätt att samlas och protestera.

Den federala regeringen kan nu även förbjuda folksamlingar och allmänna sammankomster, ”säkra” upprättade skyddszoner, ta direkt kontroll över allmännyttiga tjänster och funktioner samt kontrollera vilka tjänster som ska tillhandahållas och till vem.

Trudeau själv formulerar det som att polisen “får fler verktyg för att återställa ordningen” och hävdar vidare att protesterna är ”illegala” och ”farliga”.

Demonstranter kan fängslas på stående fot

I praktiken blir det lättare att bötfälla, fängsla och på andra sätt straffa människor som deltar i protesten eller som av andra skäl upplevs av makthavarna som misshagliga.

I och med lagens aktivering får Trudeau och hans regering bland annat rätten att utan rättegång utfärda böter på upp till 500 dollar eller fängelsestraff upp till 6 månader eller vid åtal upp till 5000 dollar och fängelsestraff upp till 5 år, eller både och, för brott mot en order eller regel.

Den federala regeringen får också omedelbart mandat att sätta in en lång rad åtgärder för att bekämpa demonstranterna. Detta gäller i 30 dagar – men kan sedan förnyas. Kanadas parlament har också möjlighet att dra tillbaka undantagstillståndet.

En källa till The Globe and Mail uppger att regeringen i dagsläget inte kommer att kalla in militären mot demonstranterna, utan snarare fokusera på att förbjuda protester vid exempelvis broar, handelsrutter och i stadskärnor.

Alla politiker i Kanada är dock inte nöjda med det dramatiska tilltaget och flera uttrycker oro för att undantagstillstånd kan komma att utfärdas på allt fler platser i Kanada och ta ifrån de lokala regeringarna deras bestämmanderätt.

De illegala blockaderna måste upphöra men polisen har redan tillräckliga verktyg för att upprätthålla lagen och rensa blockaderna likt hur de gjorde i helgen i Windsor. Därför stödjer Saskatchewan inte Trudeaus regerings införande av The Emergencies Act. Om den federala regeringen fortsätter med den här åtgärden så hoppas jag att den bara åberopas i provinser som efterfrågar det som lagstiftningen tillåter”, kommenterar Scott Moe, ledare för Saskatchwans provinsregering.

“Tänker inte skrämmas till tystnad”

Även i Quebec och Alberta har man motsatt sig undantagstillståndet, som man menar är onödigt och därtill riskerar att göra situationen än mer komplicerad.

Migrationsminister Sean Fraser försvarar dock de totalitära åtgärderna och menar att man agerar “ansvarsfullt”.

– Du kan inte ockupera en stad i flera veckor och förvänta dig att ingen kommer att agera mot det. Det här är ett ansvarsfullt användande av makten i enlighet med lagstiftningen och jag anser att det är dags att gå till handling.

Tamara Linch, en av organisatörerna bakom protesterna, säger att man inte kommer att låta sig skrämmas av Trudeaus repression och att man kommer att fortsätta protestera utanför parlamentet tills vaccinkraven avskaffats.

Även Brian Peckford, tidigare regionalpolitiker i Newfoundland och Labrador som understödjer protesterna med juridisk hjälp, sammanfattar undantagstillståndet som att försöka “döda en fluga med en slägga” och bedömer det som ett ”övertramp” från regeringens sida.

– Vi kommer att stå kvar starka, säger Peckford.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!